:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Novembar 05, 2020   14:53

0

116

Milivojević: Moguće tenzije i povratak Kurtija na vlast

Diplomata Zoran Milivojević predviđa da će optužnice protiv lidera tzv. OVK proizvesti nove političke tenzije na KiM, kao i da je moguće da se u slučaju novih izbora Samoopredeljenje Aljbina Kurtija vrati na vlast, čime bi se, kako upozorava, ušlo u period krize i ne bi mogao da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Milojević smatra da je potvrđivanje optužnica, najpre protiv Jakupa Krasnićija, a onda i protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, "dobra vest" zato što, kako navodi, potvrđuje da je u nekim centrima moći postignut konsenzus da sud treba da funkcioniše i da tužilaštvo ima dovoljno argumenata da se te optužnice stave u funkciju.

“Za nas je to i politički važno jer pokazuje da je došlo do promene stava u nekim centrima moći na zapadu. Tu pre svega imam u vidu Vašington i da je to posledica onog procesa koji je američka administracija pokrenula poslednjih meseci, vezano za rešavanje kosovskog pitanja", rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

On, međutim, ocenjuje da je u Prištini sada nova situacija, što će, kako navodi, proizvesti nove političke tenzije jer se, posle ostavke Tačija, otvara pitanje predsednika.

"Jedan put su izbori, a drugi je da ova ekipa i dalje funkcioniše, s tim što bi prevagu imala vlada, i to bi značilo na Zapadu koji ima glavni uticaj u Prištini, da se odlučilo da se sačuva ova vlast i da se ne ulazi u rizik novih izbora, već da se omogući nastavak procesa pregovaranja”, navodi Milivojević.

Ukoliko dođe do novih izbora, veruje da su u tom slučaju sve opcije otvorene.

“To stvara mogućnost da se Samoopredeljenje opet vrati na vlast. Pojedini stavovi koje zastupaju ne odgovaraju ni nekim zapadnim centrima moći. Ušlo bi se u period krize i ne bi mogao da se nastavi dijalog”, rekao je on.

On je dodao da sada u prvi plan izlaze interesi pojedinih političara i političkih struktura, kada je u pitanju mesto predsednika.

Funkciju predsednika će, prema kosovskom ustavu, vršiti predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani, ali Milojević napominje da ona nema podršku vladajućih političkih stranaka, naročito DSK, zbog povezanosti sa Samoopredeljenjem.

Ocenjuje da bi zato najbolji scenario bio da se postigne konsenzus političkih stranaka i izabere neko sa kim će se vladajuće političke partije saglasiti.

Izvor: Танјуг

KiMMilivojevićTačiHaradinajoptužniceSpecijalni sud za OVKKurti

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva