:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 10, 2022   18:39

0

188

Milivojević: Novi amasadori SAD donose veći pritisak na Srbiju

Novi ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer je prvi od velike trojke novih ambasadora SAD koji treba da dođu u region, tačnije u Beograd i Sarajevo, a njihova strategija biće rešavanje nedovršenih poslova na KiM i BiH, tačnije insistiranje na centralizaciji BiH i pritisak na Srbiju da prizna takozvano Kosovo, izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević.

Prema njegovim rečima to je spoljnopolitička strategija demokratske administracije na čelu sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

"Oko BiH već imamo dinamiku, a ja očekujem da ćemo ove godine imati i dinamiku oko KiM. Prema tome, dolazak novog ambasadora u Prištinu je početak realizacije te strategije koju je osmislila nova administracja i novi sastav u Stejt departmentu, a to je sasvim sigurno i novi pritisak na Srbiju da se to pitanje reši i da se reši u duhu onoga što je predsednik Bajden najavio posle preuzimanja dužnosti u svojim čestitkama gde je govorio o međusobnom priznanju", rekao je Milivojević za T a n j u g.

To će, ističe, biti osnova nove američke stategije i nju će, kako kaže, promovisti novi amasador u Prištini, kao i novi amasador u Beogradu Kristofer Hil.

Navodi da će za Ameriku biti ključne tri stvari, a prva je da se dražavnost takozvanog Kosova zaokruži i da se uspostave nove granice na Balkanu, odnosno Srbija bez KiM.

Zatim, naglašava, druga stvar je da se zaustavi ili suprostavi uticaju Rusije i Kine.

Poslednja stvar je, kaže Milivojević, da se realizuje koncept proširenja NATO i na Kosovu i da se zaokruži strategija da ceo region uđe u "zapadnu sferu interesa", a da taj proces bude zaokružen preko evroatlantskih integracija.

"Ambasadori Hovenijer i Hil će imati isti zadatak i mislim da će direktno koordinirati i sasvim sigurno da će koordinirati sa Briselom", smatra Milivojević.

Kada je, kako kaže, Evropa u pitanju, u ovom periodu ona će, smatra, biti u drugom planu zbog dešavanja u Briselu i Parizu.

Objašnjava da ostaje da se vidi kako će funkcionisati nova vlada u Berlinu i da li će Nemačka zadržati vodeću poziciju u EU, ali ostaje da se vidi i kakav će biti rezultat izbora u Francuskoj, odnosno da li će Emanuel Makron dobiti novi mandat.

Od toga, dodaje, zavisi da li će se koncept koji imaju SAD poklopiti sa Berlinom i Parizom, a ako se, kako kaže, poklopi, onda možemo očekivati veći pritasak na Srbiju da se kosovsko pitanje reši.

Izvor: T a n j u g

Zoran MilivojevićSADambasadoriKiMBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva