:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 19, 2023   9:41

0

93

Milivojević: Početak pravih razgovora o pravno obavezujućem sporazumu

Dijalog u Ohridu, kada je reč o Beogradu, pre svega je bio razgovor o evrointegracijama Srbije u skladu sa pregovaračkim okvirom, kaže za RTS bivši diplomata Zoran Milivojević. Ističe da ZSO sada ima prioritet, i da nije bilo reči o statusnim pitanjima. Nema nikakve promene u statusnom smislu i Srbija nije preuzela nikakve obaveze u tom pogledu, ukazuje Milivojević.

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS, povodom dijaloga u Ohridu, da treba imati u vidu par stvari koje su činjenice kada je reč o Srbiji.

“Dakle, ovo je pre svega razgovor o evrointegracijama Srbije u skladu sa pregovaračkim okvirom i u skladu sa poglavljem 35. Tu treba biti krajnje precizan i u onom delu u kojem mi imamo obaveze u tome, a to je pravno-obavezujući sporazum i normalizacija odnosa na relaciji Beograd-Priština. To je ustvari početak pravih razgovora o tom pravno-obavezujućem sporazumu, tako treba ovo definisati“, objašnjava Milivojević.

Ono što je važno, ističe, jeste da je rezultat jučerašnjeg sastanka nastavak razgovora u okviru pristupnih pregovora.

“To je prva stvar, ja bih rekao da relaksira poziciju Srbije i obaveze po poglavlju 35 i stvara uslove za dinamičan napredak, da u narednom periodu otvorimo novi klaster. Treba podsetiti ljude da poglavlje 35 ima isti značaj kao poglavlja 23 i 24, ima suspenzivnu klauzulu, ako nema napretka, nema generalno napretka“, dodaje diplomata.

Druga stvar koja je važna, ističe Milivojević, jeste da nije bilo reči o statusnim pitanjima.

“Nema nikakve promene u statusnom smislu i Srbija nije preuzela nikakve obaveze u tom pogledu. Dakle, ostaje sve ono što je relevantno i za položaj Kosova i Metohije i u pogledu Ustava Srbije i u pogledu Rezolucije 1244. Dakle, to uopšte nije bila tema“, ukazuje Milivojević.

Treća stvar, dodaje diplomata, jeste da je prioritetno pitanje za Beograd bilo na dnevnom redu i da sada ima prioritet, a to je Zajednica srpskih opština.

“U suštini govorimo o pregovaračkom procesu Srbije i govorimo o mogućnosti napretka u tom procesu, i razgovoru o pitanjima koja su u funkciji tog napretka, a to je pitanje normalizacije na relaciji Beograd-Priština. Idemo u susret pravno-obavezujućem sporazumu. Ovaj predlog Evropske unije treba razumeti kao predlog za osnovu tog sporazuma i to je suština tog predloga. Sad se razgovaralo o elementima tog sporazuma, pri čemu je za njegovu punu primenu i njegovu punu verifikaciju potrebna saglasnost dve strane“, napominje Milivojević.

Upitan čime se Srbija obavezala ako nema formalnog potpisa, diplomata objašnjava da se obavezala da nastavi razgovore o normalizaciji na osnovu plana, i na taj način dala do znanja da ostaje na Evropskom putu.

“Srbija u narednom periodu neće ulaziti u suštinu bilo kog ozbiljnog pitanja dok se pitanje Zajednice srpskih opština ne reši. Ono što je za nas važno jeste da je to pitanje dobilo prioritet, i drugo, da se oslanja na ono što je ranije dogovoreno, vrlo precizno, dakle na sporazume iz 2013. i 2015, uz još dva dodatna“, zaključuje Milivojević.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva