:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 10, 2019   18:36

0

206

Milivojević: Srbija će od Makrona dobiti tri vrste podrške

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti tri vrste podrške od francuskog predsednika Emanuela Makrona i to za evropski put Srbije, za "mini Šengen" sa Severnom Makedonijom i Albanijom i za dijalog Beograda sa Prištinom na osnovama pronalaženja kompromisnog rešenja.

Milivojević u izjavi za Tanjug ocenjuje da je predstojeći razgovor predsednika Vučića i Makrona u Parizu veoma važan jer je, kako kaže, evidentno da opstanka EU bez Francuske nema, ali i zbog Makronovih stavova koji se ne menjaju.
“Sastanak dvojice predsednika će biti značajan po više pitanja, prvo i najvažnije jeste - da ako je moguće da nam Makron bliže precizira svoje viđenje EU u budućnosti, platformu sa koje će EU nastupati u nekom budućem periodu i šta će biti sa politikom proširenja”, naveo je Milivojević.
Kako kaže, Makron ostaje dosledan svojoj politici koju je promovisao još prosle godine na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji kada je rekao da će se zalagati za reformu unutar EU, odnosno za saniranje svih teškoća sa kojima je EU sada okupirana.Dodaje da je poslednjim izjavama u britanskom "Ekonomistu", gde je bio čak, kako navodi, i grublji nego ranije, Makron ostao dosledan svojoj viziji i politici koja daje prednost reformama u samoj EU, a onda pitanjima koja se tiču i nas, odnosno pitanju proširenja. “Dobićemo tri vrste podrške - prvo potvrdu da EU ne odustaje od Srbije, pitanje mehanizama ćemo čuti, ali dobićemo podršku za naš evropski put", kao i za inicijativu Srbije na regionalnom planu - "mini Šengen", koji Srbija gura kao mehanizam koji je komplementaran sa ciljevima EU”, kaže Milivojević i dodaje da ćemo podršku dobiti i za dijalog sa Prištinom na bazi pronalaženja kompromisnog rešenja.

Milivojević smatra da je neophodno da EU nađe mehanizam da i prostor Zapadnog Balkana nekako apsorbuje i ističe da bez toga ne može uspešno da se govori o konceptu EU, pogotovu kada se EU suočava sa Bregzitom.
Tema o kojoj će dva predsednika razgovarati, a koja je za nas posebno važna - je pitanje Kosova i Metohije, odnosno da li će uslov za pristupanje Srbije ukoliko politika za proširenje i dalje bude aktuelna biti priznavanje nezavisnosti Kosova, smatra Milivojević i dodaje da je to za nas veoma bitno imajući u vidu stav Srbije da neće priznati kosovsku nezavisnost, da je to pitanje od prvorazrednog državnog i nacionalnog interesa i da tu nisu mogući ustupci.
Razgovaraće se i o "mini Šengen" inicijativi za koju je, smatra Milivojević, podrška Francuske u toj inicijativi veoma važna jer preko tog mehanizma te tri zemlje na neki način kompenzuju neizvesnost proširenja EU. “Taj proces je zaustavljen, to je jasno i mi ne treba da sedimo i čekamo i gubimo vreme, treba da  nađemo način da svoj razvoj, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose podignemo na viši nivo, pri čemu se oslanjamo na suštinu strategije EU, a to su četiri slobode - sloboda kretanja ljudi, kapitala, ideja i roba”kaže Milivojević.

U isto vreme rešavamo neka otvorena pitanja i nalazimo mehanizme da obezbedimo naš razvoj, stabilnost i budućnost regiona, kaže nekadašnji diplomata i dodaje da sve to činimo kompatibilni sa filozofijom EU. “Na ovaj način se te zemlje i pripremaju za ulazak u EU u budućnosti tako da se ovo ne može tretirati kao zamena za pristupanje, ali može kao neka vrsta kompenzacije i kao nekakav mehanizam koji će nas bolje kvalifikovati kao kandidate. Zato nam je važno da dobijemo podršku”, navodi Milivojević i podseća da je Vašington već dao podršku.
Kako kaže, s obzirom da se od EU sada ne može ni očekivati da se o nečemu izjašnjava zato što je u fazi početka rada svih struktura, a još nisu ni svi komesari izabrani, važno je da dobijemo podršku od članica pojedinačno. “Makron je prava adresa za to i to zato što je i lider budućnosti i lider bez kojeg se ne može zamisliti budućnost reformisane Evrope i njene spoljnopolitičke platforme u budućem period”, navodi Milivojević.
Važno je da EU razume da se Severna Makedonija, Srbija i Albanija na ovaj način ne odriču pristupanja, već da očekuju da se to nastavi, kaže Milojević ističući da je za Severnu Makedoniju i Albaniju, koje su doživele neuspeh na zadnjem Evropskom savetu i nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora, to čak politički i važnije nego za Srbiju.
Ipak, naglašava, za sve je značajno, kao i za EU i to iz prostog razloga što jačanje ekonomskih odnosa i ugradnja standarda i normi EU relaksira i političke odnose i stvara bolji politički ambijent u našem regionu, pa bi na taj način Balkan, dodaje, mogao da prestane da bude "bure baruta" i da se stabilizuje.

Izvor: Танјуг

Zoran MilivojevićSrbijaFrancuskaEmanuel Makron
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva