:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Jun 29, 2020   15:08

0

118

Milivojević: Tramp pokušava da otkloni sve što bi moglo da optereti dijalog

Saopštenje Stejt dipartmenta koje podržava tužilaštvo i u kojem se jasno navodi da treba ići prema pravdi i nakon 20 godina, upućuje na politički zaključak da američka strana ima interes da se očisti ono što politički opterećuje mogući dijalog,” kaže diplomata Zoran Milivojević u komentaru na otkazani sastanak Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Da raznorazne teorije nisu zaobišle otkazivanje sastanka u Vašingonu govori i činjenica da pojavila informacija da je ovo udar na administraciju Donalda Trampa i na Ameriku u sukobu sa Evropskom Unijom o tome ko će suštinski da vodi dijalog.  Međutim, naš sagovornik kaže da postoje još neke činjenice koje ipak upućuju na zaključak da  ne treba baš tvrdo stajati na toj poziciji, a prva je da je specijalni izaslanik SAD za razgovor Beograda i Prištine Ričard Grenel Grenel lako reagovao na vest da Hašim Tači neće doći. „Drugo, tužilac je Amerikanac i teško mi je da pretpostavim da će on ipak da ide protiv svoje  države i  njenih interesa.” rekao je Milivojević.

Trampova administracija, prema mišljenju našeg sagovornika, od prvog trenutka ide u pokušaj revizije politike prethodne tri administracije koje su stajale iza projekta nezavisnosti Kosova i iza OVK ali je teško  pretpostaviti da se Amerika može tek tako isključiti. „Bez Vašingtona je nemoguće rešavati  ovo pitanje , jer  je Kosovo i Metohija definisano kao nešto od čega zavisi stabilnost i bezbednost  Evrope.  Ipak, kako god da se pregovarači dogovore opet će sve morati da bude i pred SB UN. Razumem i to što je Hoti morao da ostane u Prištini, jer ovo otvara problem unutrašnjih odnosa, ne samo na nivou elita nego uopšte pitanje stabilnosti,” izjavio je Zoran Milivojević.

Amerika ne odustaje od uticaja na Kosovu

On dodaje da ako je tačno da se ovim raščišćava politička elita i  hipoteka OVK  onda možda može čak i da se računa na ekipu nekih političara koji su manje opterećeni prošlošću u kojoj su Avdulah Hoti, Aljbin Kurti i Viora Osmani. „Čak i ako dođe do promene u SAD posle izbora, ukoliko pobedi Džozef Bajden, Bela kuća neće prepusti nekom drugom da vodi jednu tako važnu stvar koja u krajnjem slučaju zavisi od Amerike. Metodologija koju je započela američka administracija davala je neki rezultat i bila je prihvatljiva odmah u startu, a to je ekonomija. Ona je nešto što svima odgovara i što svima čini dobro, a pravi relaksirajuću atmosferu i stvara uslove za politički dijalog,” smatra naš sagovornik. Amerikanci su, kaže Milivojević, mislili da idu korak da dalje i da preispitaju ono što je urađeno i da prave ambijent koji bi bio dobar i za ceo region kao što je mali Šengen.

Otkazivanje sastanka u Vašingtonu za našeg sagovornika je apsolutni presedan, događaj koji će sigurno ući u korpus ozbiljnih političkih pitanja.

„Usledilo je u trenutku kad se pripremao specifičan itinerer  vezan za nastavak dijaloga Beograd Priština na nivou Evropske unije i Sjedinjenih Država. Ipak, treba  sačekati  pretresno veće, jer ono treba da donese definitivnu odluku da li prihvata optužnicu. Tek kada je prihvati  kreće proces pred sudom.  Ovo istrčavanje suda vidim kao neku vrstu pritiska na pretresno veće da se izjasni imajući u vidu samo saopštenje ali i njegovo obrazloženje,” rekao je Milivojević. On dodaje da se Tužilaštvo, s obzirom na sve okolnosti, suočava sa velikim problemima da optužnica uopšte dođe na dnevni red zbog pritisaka koji optuženi vrše i koji već u ovoj fazi pokušavaju da dovedu u pitanje njenu osnovanost. Ukoliko bi optužnica bila prihvaćena, kaže naš sagovornik, ona bi ogolila ne samo karakter OVK, već i ceo projekat nezavisnog Kosova i njegovih funkcionera.

Izvor: Sputnik.rs

KiMTrampMilivojevićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva