:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 24, 2023   9:36

0

80

Milivojević: Vrhunac pritiska koji traje od NATO agresije, prioritet geopolitička pitanja

Francusko-nemački plan nudi rešenje koje ide u pravcu konačnog priznanja nezavisnog Kosova kroz pristup u UN, izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević. Naglašava da se menja pregovarački okvir i prioritet dobijaju geopolitička i geostrateška pitanja. Jedinstvo je naša prva pretpostavka za pregovaračku platformu, zaključio je Milivojević.

Milivojević, je rekao za RTS da je ovo vrhunac pritiska koji traje od NATO agresije, i od prekomponovanja situacije u regionu koja je dodatno dobila na značaju i sadržaju ratom u Ukrajini.

"Ovaj region na čelu sa Srbijom i Srbija pre svega, postali su deo geopolitičke strategije i ciljeva vezano za taj rat. Pozvao bih se na izjavu Eskobara koji govori da ovaj region treba da pripadne transatalantskoj zajednici i cilj je da su transatlantske integracije u prvom planu", rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, Srbija je postala predmet realizacije tih geostrateških ciljeva.

Govoreći o planu koji je ponuđen, Milivojević kaže da je sada končano i jasno da naši pristupni pregovori i naš strateški cilj u vezi sa pristupanjem EU sada dobija potpuno drugi osnov.

Kako kaže, ulazimo u geopolitičke i geostrateške interese i ciljeve koji su vezani za novo prekomponovanje i odnosa snaga i interesa velikih na ovim prostorima.

Plan su prihvatile sve države članice EU, uključujući i one koje nisu priznale KiM.

"Ovaj plan je deo konsenzusa zapadnih zemalja i zapadne transatlantske zajednice vezano za rat u Ukrajini i za pravljenje novog poretka kada je reč o Evropi, u tom smislu odnos prema tim geostrateškim i geopolitičkim interesima ima prioritet i u odnosu na stav pojedinih zemalja oko pitanja KiM", rekao je on.

Druga stvar, kako navodi Milivojević, po oceni Brisela i Vašingtona nudi rešenja koja mogu da prevaziđu i problem pet zemalja članica EU i četiri zemlje članice NATO-a vezano za njihov stav oko KiM.

"Definitivno se vidi da i oni svoj stav prema KiM vezuju za naš stav, jer ako bismo mi prihvatili rešenje iz ovog plana onda bi to njima dalo prostora da i svoj stav promene u korist tih rešenja, vezano za naš stav", istakao je Milivojević.

Plan nudi rešenje koje idu u pravcu konačnog priznanja nezavisnosti Kosova i potvrde kosovske državnostni kroz pristup UN, napominje. "Ovaj plan postaje osnova za dalje pregovore, uključujući i za naše pristupne pregovore, menja se pregovarački okvir, prioritet dobijaju geopolitička i geostrateška pitanja", dodao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, odlučnost da se to realizuje ima dve stvari koje govore do koje mere je ta odlučnost na najvišem nivou.

Milivojević kaže da su Amerikanci odlučili da se Briselski sporazum primeni, da se formira ZSO, američki ambasador zakazao je za 31. januar sastanak sa političkim strankama na KiM radi razgovora o ZSO. Prihvaćeno je, dalje navodi, da je to prethodno pitanje i u tom smislu i stav Srbije da se to mora rešiti kao prethodno pitanje.

Druga stvar - dolazi do izražaja teza o rokovima o kojima se pričalo i na kraju prošle godine, i na početku ove godine - vidi se da se cela stvar vezuje za aktuelne administracije i u Briselu i u Vašingtonu kojima ove godine ističe rok, objasnio je Milivojević.

Odlučnost je da ove administracije taj posao završe, kaže Milivojević.

Posledice neprihvatanja plana: prekid evropskih integracija, povlacenje investicija i sveobuhvatne mere, koje će naneti štetu Srbiji.

Milivojević kaže da postoje otvorena uslovljavanja, ali se mora doći do nekog dogovora, jedino neki dogovor i neki aranžman vezano za ciljeve i jedne i druge strane obezbeđuje mir i stabilnost na ovim prostorima, zbog toga se mora sa Srbijom i dalje razgovarati. "Ovo se može smatrati kao uvod u pregovore koje dobijaju drugi karakter. U prirotiret ulaze geopolitički ciljevi, koji dobijaju prvorazredno mestoi i postaju uslov naših pristupnih pregovora sa EU, a ti pregovori dobijaju drugi karakter", rekao je Milivojević.

Ovo je početak pregovora na drugoj platformi i sa drugačijim ciljevima nego što je do sada bilo, napomenuo je Milivojević.

Govoreći o prihvatanju ili odbijanju plana, Milivojević kaže da smo između toga. "Ipak mora doći do nekog kompromisa, jedino kompromis garantuje bezbednost i stabilnost. Lično moram da kažem, sve osim formalnog priznanja Kosova kao druge države - sve drugo je predmet za razgovore", kaže on.

Milivojević kaže da je jedinstvo ključna činjenica koja nama obezbeđuje zaštitu državnih i nacionalnih interesa, ovo je državno pitanje - ovo je pitanje države Srbije i njenog opstanka, i tu bi i morali da se ponašamo kao druge države u istoriji.

"Jedinstvo je naša prva pretpostavka za pregovaračku platformu koja treba da nam obezbedi zaštitu državnih i nacionalnih interesa", zaključio je Milivojević.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva