:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

Februar 24, 2021   17:28

0

137

Milivojević: Vučićeva poruka da će biti pritisaka odražava realnu situaciju

Poruka predsednika Vučića da će biti pritisaka od strane EU I SAD po pitanju priznavanja takozvanog nezavisnog Kosova, prema bivšem diplomati Zoranu Milivojeviću, odražava realnu situaciju.

"Iz svega ovoga što možemo čuti poslednjih dana, uključujući i zvanične čestitke za praznike i Beogradu i Prištini, vidimo da se u Vašingtonu i Briselu pitanje Kosova i Metohije ubrzava", smatra Milivojević.

Sada je i jasno definisana politika nove administracije u Beloj kući. Tu nema nikakve dileme jer oni govore o međusobnom priznanju, dakle na tome će i institirati. 

-Ono što je problem za nas je upravo to što oni ovo pitanje žele brzo da reše iz nekih geostrateških razloga. Njima ovaj region treba da ga uklope u zapadnu sferu uticaja i ono što stalno pominju da, kako oni kažu, suzbiju maligni uticaj Rusije i nastup Kine na ovim prostorima. U tom smislu treba očekivati niz akcija i mera. Dakle, preći će sa reči na dela u nastojanju da se pitanje Kosova i Metohije reši i da se reši na način kako to njima odgovara, kako su zamislili i kakav je, u krajnjem slučaju, strateški cilj još od 1999. godine i NATO agresije", ističe Milivojević.

On je uveren da do bombardovanja i uvođenja ekonomskih sankcija ne može doći jer je sada u svetu mnogo drugačija situacija nego devedesetih godina, ali da će svakako biti jakih političkih pritisaka i stopiranje evrointegracija Srbije, a to će uticati na naš odnos sa Zapadom koji će da miruje.

-Ja malo verujem da mogu da primenjuju ekonomske mere jer su značajni ekonomski interesi i u ovom regionu je sve međuzavisno. Ukoliko bi se Srbija na neki način izolovala, trpeo bi ceo region. Mislim da to nema smisla, ali će vršiti političke pritiske razne vrste po metodologiji koja je već poznata i po pritiscima koje su i do sada vršili samo što će intezitet malo više da se podigne", smatra Milivojević.

Međunarodne okolnosti su se promenile i stvari ne mogu više na silu da se rešavaju pogotovo ne u regionu koji je važan za Evropu, a stav Srbije se mora uvažiti. U skladu sa onim što se može čuti na Zapadu, Kurti će morati da menja svoj stav i da da prioritet razgovorima sa Beogradom.

"Poznato je da političke strukture u Prištini nisu samostalne tako da će Kurti morati da menja svoju maksimalističku platformu – zaključuje Milivojević.

Izvor: TV Most

KiMVučićMilivojevićdijalog Beograda i PrištineVašingtonski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva