:

:

TV Most

Foto: MC

clock

Avgust 12, 2020   18:41

0

151

Milivojević: Zakon o OVK neće imati efekta

Da li će Skupština u Prištini usvojiti sporni nacrt zakona o vrednostima tzv. OVK ili će opet doći do nedostatka kvoruma, ostaje da se vidi na sutrašnjem zasedanju. Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe za TV Most  da su čak i predložene izmene zakona od strane Demokratskog saveza Kosova, kao i sam nacrt, čisto političke prirode.

Donošenje zakona koji bi glorifikovao tzv. Oslobodilačku vojsku Kosova je duboko političke prirode, a za njegovo usvajanje postoje tri motiva.

„Prvi motiv je, svakako, da se na taj način proba da se predupredi funcionisanje suda za zločine OVK i da se na neki način smanji njegov kapacitet da normalno odlučuje. Drugi motiv je pokušaj da se verifikuje simbol OVK kako nekakav simbol pravedne borbe, a treći motiv je da se zaštite ličnosti. Naprosto, sve te glavne ličnosti u toj političkoj eliti koja je rukovodeća u Prištini, svi su oni potencijalni kandidati za sud“, smatra Milivojević.

Milivojević kaže i da zakon, čak iako bude usvojen, neće u potpunosti zaživeti, a međunarodna zajednica je već iskazala svoje jasne zamerke.
 
„Mislim i da je pokušaj DSK da se predlog zakona malo uredi, pokušaj da se izađe u susret primedbama koje su izrazile SAD, Nemačka, Švajcarska i druge zemlje. Mislim da čak i da bude usvojen, taj zakon neće imati nikakvog efekta već se radi o čisto unutrašnjoj političkoj potrebi i ciljevima“, istakao je Milivojević.

Bez obzira na taj sporni zakon, tvrdi Milivojević, Srbija neće odustati da se zločini nad nealbancima u potpunosti kazne i procesuiraju, te je važno reći da Srbija neće odustati ni od Interpolovih poternica, već će iskoristiti svoje pravo u skladu sa međunarodnim zakonodavstvom i insistirati da se svi optuženi za ratne zločine izvedu pred lice pravde.

Izvor: TV Most

Zoran MilivojevićKosovoOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva