:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 29, 2023   21:45

0

92

Milivojević: ,,Zapadnobalkanska četvorka" po teritoriji odgovara ,,Velikoj Albaniji"

Udruživanje Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova u ,,Zapadnobalkansku četvorku“ promoviše kosovsku državnost, dovodi u pitanje "Otvoreni Balkan" i na kraju, obuhvata prostor na kome je dominantan albanski faktor i koji odgovara onome što bi moglo da znači ,,Velika Albanija" sa izuzetkom Grčke, ocenio je diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik.

Inicijativom obelodanjenom u Skoplju, prema rečima Milivojevića, dobija se i dominacija NATO i EU na ovim prostorima, pri čemu se imaju u vidu strateški interesi vezani za sukob u Ukrajini i za interes Zapada da zaokruži ovaj region.

On kaže da je evidentno da se radi o nekom novom regionalnom organizovanju inspirisanom Višegradskom četvorkom i Briselom, u funkciji jačanja evrointegracije i približavanju Evropskoj uniji.

,,Tu imamo tri stvari koje zaslužuju posebnu pažnju. Prva je da u ovome nema Srbije i Bosne i Hercegovine, gde je srpski elemenat posebno izražen. Drugo je pokušaj da se afirmiše kosovska državnost i da se Kosovo kao država kroz uključenje u ovu regionalnu inicijativu dodatno afirmiše i da uđe u kontekst evrointegracija, koristeći taj kanal. Treće bi bilo da se ovakvim organizovanjem i integrisanjem pojača NATO i EU" smatra Milivojević.

Navodi da tu postoji još jedna stvar koju naša zemlja treba da ima u vidu.

,,Ono što je za Srbiju ovde još interesantno je da ovo organizovanje predstavlja dodatni pokušaj da se kosovska državnost afirmiše preko ove tri države koje su priznale Kosovo, ali su i članice NATO. Naravno, ovde se otvara i pitanje da li će ova organizacija biti neka konkurencija Otvorenom Balkanu i u kom smislu. Sasvim je sigurno da pitanje Otvorenog Balkana i njegovo proširenje sada dobija drugu dimenziju", napominje Milivojević.

Milivojević svemu ovome dodaje i da je jasno da se ovim organizovanjem jača albanski faktor u regionu.

,,U ove tri države i na Kosovu i Metohiji je zastupljen albanski faktor. Interesantno je da je ovo udruženje proklamovano baš u Skoplju,  gde albanski faktor ima određenu težinu, da su tu ugrađeni Albanija i tzv. Kosovo kao dominantno albanske sredine, ali evidentno je i da je albanski faktor prisutan i u Crnoj Gori i tu se zaokružuje evidentno albanski prostor, dakle prostor koji odgovara onome što bi u budućnosti moglo da znači ,,Velika Albanija", naravno, sa izuzetkom Grčke", zaključuje Milivojević.

Izvor: Kosovo onlajn ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva