:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

Decembar 07, 2023   11:51

0

1037

Miljković: Kostić u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, strahujemo od najgoreg

Advokat Predrag Miljković, koga je Kancelarija za Kosovo i Metohiju unajmila da zastupa Zorana Kostića koji se tereti za navodne ratne zločine počinjene na Kosovu, izjavio je da se njegov branjenik nalazi u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, i da, ukoliko mu se ne dozvoli lečenje u bolnici, plaši se da će se suočiti sa najgorom posledicom.

Miljković je podsetio da je Kostić u pritvoru od 20. septembra 2023. godine i da je jedan od velikih problema njegovo zdravstveno stanje.

„Ja sam na sednici za pritvor sudiji dao kompletnu medicinsku dokumentaciju, iz koje se vidi da je Zoran Kostić već 30 godina kardiološki pacijent i da boluje od hipertenzije, i da ima ugrađen stent. Jako je lošeg zdravstvenog stanja. Njegovo srce radi svega 30 posto. To se ispostavilo tačnim u do sada dva navrata, međutim, kako vidim i dalje nismo našili na razumevanje institucija. On je u noći između 2. i 3. novembra u zatvoru imao neku vrstu anksioznog napada, ili srčaog napada, ja nisam stručnjak da bi to ocenio. Nakon toga mu je urađen EKG u zatvoru, ali problem je što njemu nikada rezlutati nisu rečeni, o tome šta su radili i niko ga ne upućuje na dalje proširene testove ili lečenja, na dalji medicinski tretman“, rekao je Miljković za Kosovo onlajn.

Kako je naveo advokat, ovo nije bila jedina situacija u kome je Kostiću zdravstveno stanje bilo loše.

„Druga situacija desila se kada smo 5. decembra imali saslušanje u tužilaštvu, pre saslušanja je takođe doživeo nešto što možemo nazvati srčanim napadom. Ja sam to video svojim očima. Naprasno je počeo da ga guši, da ga steže, peče u predelu grudi. Došla je hitna pomoć i odveli su ga u klinički centar. Iz kliničkog centra nakon par sati, kako on kaže, naložili su mu da on mora da ide na test koronografije, međutim koliko znam vratili su ga u pritvor u Podujevo“, ističe on.

Miljković napominje da je njegovo branjenik sada izuzetno lošeg zdravstvenog stanja i jutros je zvao svog sina i rekao mu da se isto oseća kao kada je imao infarkt.

„On sam oseća to predinfarktno stanje. Jako mu je loše, teško diše, nema kiseonika, ne može da hoda, boli ga u grudima. Mi smo o ovome u više navrata pisali svima gotovo. Obavestili smo sudiju, tužioca, Ministarstvo zdravlja i department koji se tiče zatvorskih ustanova, Ministarstvo pravde, Korektivnu službu, Crveni krst i do sada nije bilo nikakvih pomaka. Mislim da u neku ruku, kako ja shvatam, niko nije ni verovao do  onog momenta kada on u Specijalnom tužilaštvu nije imao srčani napad. Jutros kada je zvao, meni zvuči dosta ozbiljno i plašim se da ukoliko mu se  ne dozovoli lečenje u bolnici i taj neki pregled, prošireni pregled ili medicinski tretman, da ćemo se suočiti sa najgorom posledicom“, upozorava on.

Miljković kaže da su od sudije zatražili da se Kostić uputi u neku privatnu bolnicu jer su mu u Kliničkom centru u Prištini radili nerelevantne preglede i diskriminisali ga.

„Kaže da je pet sati sedeo sa vezanim rukama i da se suočio sa nekom vrstom diskriminacije. To medicinsko osoblje, oni kao laici ne mogu se odupreti utisku kada pitaju zašto je on ovde, čuvari kažu za ratne zločine, oni okrenu glavu. On je pet sati sedeo sa lisicama na rukama i opet mu niko rezultate nije rekao. Ja sada apelujem i molim sve nadležne ovim putem da se Zoran uputi u neku od privatnih bolnica, čije će troškove lečenja snositi porodica kako bi izbegli eventualne teške posledice ili najgoru moguću“, poručio je Miljković.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva