:

:

TV Most

Foto: Kuca Kneza Milosa u Gornjoj Crnući

clock

Mart 22, 2015   10:18

0

157

Miloševa kuća biće sprema za proslavu ustanka

Kako je Tanjugu rekla direktorka Zavoda Mirjana Andrić pod hitnim intervencijama se podrazumevaju radovi koji ne mogu čekati sledeću godinu i smatra da je bolje završiti ih, zatim nastaviti to isto na novom spomeniku kulture.

Takođe, ona dodaje da će prednost imati spomenici čiji su radovi u završnoj fazi.

Prioriteti su sada tako postavljeni da neće biti rađeno na jednom spomeniku dok se kompletno ne završi, dok možda neki drugi u isto vreme nepovratno propada.

Andrić dodaje i da će slikarski, odnosno konzervatorski radovi umesto dosadašnjih mesec, trajati tri meseca dok se rad na jednom spomeniku ne završi.

Ona je istakla da je veoma bitno i to što su počeli sa obnavljanjem opreme u fizičko hemijskoj laboratoriji Zavoda, koja nije obnavljana 40 godina.

"Program Republičkog zavoda je da se za tri odnosno četiri godine, laboratorija opremi najnovijim aparatima za istraživanja", rekla je ona.

"Mi imamo velike stručnjake, ali instrumente koje imamo su zastareli, pa je neophodno sve to modernizovati, što je i Ministarstvo kulture prepoznalo, pa je ta obnova počela prošle godine", napomenula je ona.

Andrić je podsetila da su krajem prošle godine dobili donaciju od Vlade Japana u iznosu od 52.800 evra, a ove godine od Ministarstva kulture 26 miliona dinara za jedan od aparata i "to je veoma značajno pošto nećemo raditi samo na teritoriji Srbije, već i u regionu".

Ona kaže da su trenutno najugroženiji delovi spomenika širom zemlje, kao što su ogradni zidovi manastira i crkava. Takođe, u lošem stanju je i Srpska kuća na Krfu, muzej na kome će se izvesti konzervatorski restauratorski radovi na krovnom pokrivaču.

Andrić je podsetila da su na kući Kneza Miloša u Gornjoj Crnući započeli radove prošle godine, a da se ove godine nastavljaju i završavaju "što će ujedno biti i naš doprinos proslavi 200-godišnjici od Drugog srpskog ustanka".

"Kuća je odavno u lošem stanju, a sanacijom ćemo doprineti da se i nova stalna postavka napravi, a i na taj način ćemo obezbediti kuću od daljeg propadanja", rekla je ona.

Odavno se radi i na manastiru Studenica. Tamo se rade konzervatorsko restauratorski radovi na živopisu.

"Za ikonostas koji je trenutno izmešten treba da se odredi lokacija gde će biti izložen", kaže ona.

Takođu, i u Sopoćanima se rade slikarski radovi, odnosno radovi na živopisu, i "veoma interesantna stvar je da će biti završeni radovi na sanaciji bedema u tom zdanju, jer su svuda bedemi, kako u crkvama tako i u manastirima u veoma lošem stanju".

Andić ističe da je ova godina specifična jer je akcenat upravo na sanacijama bedema odnosno ogradnih zidova manastira i crkava, a to će biti uređeno u manastirima Gradac, Sopoćani, ali i u Arilju, kao i u Banjskoj na Kosovu, "jer je tamo bedem manastira u katastrofalnom stanju".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva