:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2019   19:42

0

213

Ministarka zdravlja Italije: Nema vakcine, nema škole

Deca u Italiji ne mogu da dolaze u školu dok ne donesu dokaz da su vakcinisana, a njihovi roditelji rizikuju da budu kažnjeni sa 500 evra ako pošalju nevakcinisanu decu u školu, glavne su odredbe italijanskog zakona "Lorencin" koji je u punoj primeni od 11. marta.

Prema novim pravilima, deca do navršenih šest godina će biti ispisana iz jaslica i vrtića ukoliko nisu vakcinisana, piše BBC.

Učenicima između šest i 16 godina ne može biti zabranjeno da pohađaju školu, ali će roditelji biti novčano kažnjeni ukoliko ne donesu dokaze da su deca primila sve obavezne vakcine.

Rok za donošenje potvrda o vakcinaciji trebalo je da bude 10. mart, ali je zbog vikenda produžen do ponedeljka.

„Svi su imali vremena da to urade", izjavila je ministarka zdravlja Đulija Grilo za novine "La Republika" i naglasila da je pravilo jednostavno „Nema vakcine, nema škole".

Prema "zakonu Lorencin" - koji je dobio ime po bivšem ministru zdravlja koji ga je predložio - deca moraju da prime niz obaveznih vakcina pre nego što krenu u školu. To uključuje vakcinaciju protiv varičela, malih boginja, dečje paralize, zaušaka i rubeola.

Zakon je donet zbog naglog porasta broja obolelih od malih boginja, stopa vakcinacije drastično je bila opala, jer je manje od 80 odsto populacije Italije bilo je vakcinisano, a preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da vakcinisano bude 95 odsto stanovnika.

U ponedeljak, koji je bio poslednji dan za roditelje da dostave potvrde o vakcinaciji dece, italijanski zvaničnici objavili su da je nacionalna stopa imunizacije dostigla ili je vrlo blizu 95 odsto za decu rođenu 2015. godine, u zavisnosti od toga o kojoj vakcini je reč.

Pre stupanja odluke na snagu, u zemlji je mesecima vođena debata o obaveznoj vakcinaciji.

Donošenje Lorencinovog zakona, koji je izradila prethodna vlada, bilo je burno, sadašnja koalicija kada je došla na vlast, saopštila je da će odustati od obavezne imunizacije, ali je kasnije promenila stav, a dve populističke partije na vlasti suočile su se sa optužbama da vode politiku protiv vakcinacije, navodi BBC.

Izvor: Танјуг

vakcinacijaItalija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva