:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 10, 2023   18:41

0

57

Ministarska Grujičić najavila izmenu Pravilnika o specijalizacijama lekara

Jedan od prioritetnih zadataka, koje je ministarstvo zdravlja najavilo, u sklopu reorganizacije zdravstvenog sistema, jeste i izmena pravilnika o specijalizacijama lekara. Pravila nisu menjana desetak godina, izjavila je za RTV, resorna ministarka Danica Grujičić i najavila njihovo usaglašavanje sa evropskim pravilnikom. 

Ministarka zdravlja je rekla da će svi oni koji se budu opredelili za volonterske deficitarne specijalizacije, odmah biti zaposleni.

,,To su urgentaši, anestezija, to je patologija, radiologija, to je sportska medicina, jer, ne zaboravite, mnogo nam dece trenira,a to praktično rade bez nekakve zdravstvene kontrole, to nam treba i naravno porodična, odnosno opšta medicina", rekla je Grujičić.

Ministarka je najavila i izmenu Pravilnika o specijalizacijama lekara, koji nije menjan desetak godina.Specijalizacije, po postojećem Pravilniku, traju od 3 do 6 godina, a po novom će mnoge, izuzev kardio i neurohirurgije, biti skraćene, i usklađene sa evropskim pravilima. 

Ministarka je apelovala na mlade generacije lekara da se odlučuju za nedostajuće specijalizacije, čime će lakše doći do stalnog posla, i doprineti efikasnijem zakazivanju pregleda, koji je, trenutno, jedan od najvećih problema pacijenata u Srbiji.

Izvor: RTV ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva