:

:

TV Most

clock

Jul 28, 2020   16:06

0

106

Ministarstva kulture RS i Srbije o srpskom jeziku i ćirilici

Delegacije minnistarstava kukture Srbije i Republike Srpske danas u u Beogradu definisale polazne osnove za usaglašavanje zakonskih regulativa o srpskom jeziku i ćiriičnom pismu u Srpskoj i Srbiji.

Delegacije su predvodili ministri Vladan Vukosavljević i Natalija Trivić, , koja je navela da je na sastanku usaglašen zajednički stav da su jezik i pismo identitetsko pravo svakog naroda, pa tako i srpskog koji živi sa obe strane reke Drine.

"To smo prethodno definisali zajedničkom deklaracijom. , potpisanom u martu prošle godine u Sremski Karlovcima, o srpskom kulturnom prostoru rekla je Trivić novinarima posle sastanka u Beogradu.

Ona je napomenula da i Evropska Unija, takođe, deklarativno podržava statusne izmene koje regulišu status i pismo svakog naroda, pa tako i srpskog.

Trivićeva je rekla da to nikako ne ugožava ostale konstitutivne narode u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

"Svaki narod, pa tako i srpski, ima pravo da ima regulativu koja jače i snažnije pozicionira u smislu očuvanja srpskog jezika i pisma kao diela nacionalnog identiteta", rekla je Trivićeva.

Vukosavljević je naveo da je sastanak bio veoma konkretan i da su usaglašene osnove o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

"Nadam se da će zakonske osnove o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu biti identične u Republici Srpskoj i Srbiji. Siguran sam da će na tehničkim detaljima zakonske regulative raditi stručnjaci oba ministarstva, kao i Ministarstva prosvete Srbije.Odredbe koje se tiču zaštite i načina korišćenja jezika i pisma već postoje. Ministarstvo kulture već skoro dve i po godine insistira na izmenama i dopunama zakona o jeziku i pismu i verujemo da će upravo ovo usaglašavanje sa Republikom Srpskom da sve norme o jeziku u obe zemlje budu identične", kazao je Vukosavljević.

On je dodao da su politika očuvanja i zaštite ćiriličnog pisma kao tradicionalnog izraza kultzrnog identiteta srpskog naroda ma gde on živeo, kao i kulturna politika unapređenja jezika, pitanja od najvažnijeg značaja za Srpski narod u Srbiji i Republici Srpskoj.

"Osnovali smo danas koordinaciono telo koje će se baviti tim pitanjima i očekujemo prve rezultate već polovinom septembra. Očekujemo da će zakonska rešenja i dve države biti ista i da će ta rešenja doprineti principima za koja smo se založili u deklaraciji o kulturnom prostoru u Sremskim karlovcima u martu prošle godine", kazao je Vukosavljević.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva