:

:

TV Most

clock

April 01, 2019   18:40

0

241

Ministarstvo kulture sufinansira Srpsku književnu zadrugu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i upravnik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević, potpisali su danas godišnji ugovor o sufinansiranju dela rashoda i troškova Srpske književne zadruge u 2019. godini.

"Ministarstvo kulture i informisanja insistiralo je na izmenama i dopunama Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi, kako bi se stekli uslovi da Ministarstvo na pruži određenu finansijsku podršku ovoj ustanovi", rekao je Vukosavljević.

Ministarstvo kulture i informisanja u 2019. godini izdvojilo je 1.500.000 dinara za sufinansiranje Srpske književne zadruge na osnovu člana 77. Zakona o kulturi, kojim je propisano da Republika Srbija može sufinansirati tekuće rashode i izdatke ustanova i drugih subjekata u kulturi koji se ne finansiraju redovno iz njihovih budžeta, ako svojim programima ispunjavaju određene kriterijume.

"Budući da Srpska književna zadruga trajnije zadovoljava kulturne potrebe građana, ne samo na teritoriji Republike Srbije, već i izvan nje, stekli su se uslovi da se ostvari ta finansijaska saradnja", istakao je Vukosavljević.

Srpska književna zadruga je najstarija srpska izdavačka ustanova, jedna od malobrojnih kulturnih institucija srpskog naroda osnovanih u 19. veku, formirana još 29. aprila 1892. godine u Beogradu, u zgradi tadašnje Srpske kraljevske akademije.

Za prvog predsednika Zadruge izabran je istoričar i filolog Stojan Novaković, dok je za potpredsednika biran pesnik Jovan Jovanović Zmaj, koji je osmislio i nacrtao poznati znak Srpske književne zadruge.

"Država mora da pokazuje pažnju i brigu za tradicionalne ustanove kulture, ne samo zato što su tradicionalne, već zato što su važne i mislimo da će ova finansijska pomoć biti korisna i značajna za Srpsku književnu zadrugu", zaključio je ministar.

On je pozvao građane Srbije da se, poput njega, pretplate na ediciju knjiga "Kolo" Srpke književne zadruge, i na taj način postanu tzv. prenumeranti najboljih dela iz oblasti srpske književnosti i poezije, i ujedno pomognu i finansiranje ove važne srpske ustanove kulture.

Upravnik Srpske književne zadruge, Dragan Lakićević, rekao je da je izuzetno važno što su Vlada i Ministarstvo kulture stali uz Srpsku književnu zadrugu na način koji je i "simboličan i odista potreban".

"To znači da se i država Srbija na neki način učlanila u Srpsku književnu zadrugu, staru 127 godina. Sada nam je lakše da se ne damo, kada imamo ovakvu pomoć Ministarstva kulture i informisanja", poručio je Lakićević. 

Vukosavljevićkultura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva