:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo kulture

clock

Novembar 23, 2022   13:44

0

58

Ministarstvo kulture: Užice prestonica kulture Srbije 2024.

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa ,,Prestonica kulture Srbije" donela je odluku da će nacionalna prestonica kulture 2024. godine biti Grad Užice, saopštili su iz Ministarstva kulture.

 

Radna grupa ocenila je da je prijava Užica dobro osmišljena i utemeljena na lokalnim specifičnostima sredine, da je programski koncept sadržajan i jasan, a plan realizacije radno izvodljiv, kao i da inovativni pristup programu doprinosi razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života zajednice.

U obrazloženju je navedeno da su podnosioci posebno vodili računa o razvoju kulturnog identiteta Užica kroz podršku promociji kulturnih vrednosti tog kraja i negovanju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.

Prema oceni Radne grupe, programski koncept je utemeljen na činjenici da je Užice prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu u kome je pokrenuta hidrocentrala i da je to motiv za izradu svih stubova programskog koncepta kandidature.

Na konkurs Prestonica kulture Srbije, koji je bio otvoren od 22. septembra do 24. okrobra pristiglo je 12 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština.

Radna grupa veruje da će ovaj konkurs biti podsticaj za gradove i opštine da nastave u narednom periodu da razvijaju kulturne strategije i planiraju programe u skladu sa ciljevima ovog konkursa, a to je decentralizacija kulture i postavljenje kulture u centar života gradova.

Izvor: T a n j u g ; foto: Ministarstvo kulture

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva