:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Mart 29, 2019   11:10

0

324

Ministarstvo o izložbi u Parizu: Naglašena trapavost u postupanju

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije smatra da je došlo do "naglašene trapavosti" u rasuđuvanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko konzularnom predstavništvu u Parizu povodom izložbe u Kulturno-informativnom centru Srbije u tom gradu.

U saopštenju za javnost se navodi da su Ministarstvo i srpska javnost saznali nekoliko stvari: da je bilo privremenog sklanjanja slika iz izložbenog prostora KIC-a, zbog skupa na kome su prisustvovali strani vojni predstavnici, da je taj potez učinjen u "punoj koordinaciji ambasade i direktora KIC-a" i da su slike "urolane" pa vraćene.

"Uz želju da bira reči i oprezno ocenjuje predstavljene činjenice, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je došlo do naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo ih poziva da ubuduće ne "urolavaju" umetnička dela bez ubedljivog razloga i da "drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija Ministarstva".

"Alternativa tome, bila bi da sami slikaju, pevaju, recituju, čitaju i sviraju pred gostima i publikom i onda nesputano intervenišu u sadržaje koje sami stvaraju, na način koji ocene prikladnim. I da to onda svakako i dalje čine u punoj koordinaciji. Verujemo da bi u Parizu, gradu otvorenom za kreativne iskorake i ovakav pristup naišao na razumevanje i radoznalost dela publike", navedeno je u saopštenju.

Povodom događaja u Parizu oglasilo se i Ministarstvo odbrane Srbije, navodeći da je u Kulturnom centru u Parizu 26. marta priređena tribina koju je uz podršku ambasade i samog centra, organizovao izaslanik odbrane Srbije u Parizu pukovnik Miroslav Nikolić.

"Ističemo da je izaslanik odbrane dobio saglasnost od ambasade za korišćenje prostora, a da je samo uređenje bilo u nadležnosti Kulturnog centra, čiji predstavnici su prethodno upoznati sa programom tribine", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izvor: RTS

ParizKulturni centarizložbaMinistarstvo kulture i informisanja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva