:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2019   19:33

0

36

Ministarstvo odbrane: Bandić napustio skup u Briselu, Priština zloupotrebila učešće

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je šef delegacije Srbije na sastanku o normalizaciji vazdušnog saobraćaja na Balkanu, koji je održan u Briselu, general Predrag Bandić izrazio oštar protest, a zatim i napustio sastanak, jer su predstavnici privremenih institucija u Prištini zloupotrebili učešće na skupu i iskoristili ga za pokušaj promovisanja nezavisnosti tzv „Kosova" i njegovih nepostojećih institucija".

"Ovakav postupak reakcija je delegacije Republike Srbije na nastup delegacije privremenih institucija u Prištini, jer je uslov bio da na navedenom sastanku ta delegacija bude obeležena samo imenom i prezimenom, posebno imajući u vidu da je skup organizovan od strane NATO, koji kao organizacija ne prepoznaje takozvano „Kosovo"", precizira se u saopštenju ministarstva.

Kako se navodi, šef delegacije privremenih institucija u Prištini, za koga nije ni bilo planirano da se na skupu obrati, nakon što mu je odobreno da se ipak obrati, umesto da govori o temi sastanka, to vreme je pokušao da iskoristi za promovisanje nezavisnosti takozvanog "Kosova", nakon čega je vođa srpske delegacije oštro protestvovao i sastanak napustio.

Sastanak je, nakon napuštanja naše delegacije, vrlo brzo i završen, piše u saopštenju.

"Napominjemo da je reč o nezabeleženom skandalu kojim Priština pokušava da izazove sukobe, kao i pokušaju legalizacije stvaranja velike Albanije", ističe se u saopštenju.

Brigadni general predrag Bandić je inače šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO i ujedno bio vođa delegacije Srbije na 23. sastanku Inicijative za normalizaciju vazdušnog saobraćaja iznad Balkana koji je održan u Briselu.

Bandić: Naša reakcija u skladu sa politikom predsednika

Reakcija naše delegacije je bila jasno iskazana, odlučna i u skladu sa politikom predsednika i vrhovnog komandanta i instrukcijama ministra odbrane, rekao je general Predrag Bandić, šef delegacije Srbije na sastanku o normalizaciji vazdušnog saobraćaja na Balkanu koji je napustio ovaj sastanak u Briselu zbog pokušaja predstavnika Prištine da zloupotrebi učešće na skupu.

"Predstavnici tzv. 'Kosovskog ministarstva odbrane' i 'Kosovskih vazduhoplovnih vlasti' pokušali su da zloupotrebe sastanak radi promocije sopstvene jednostrano proglašene nezavisnosti i bezbednosne strukture koju čak ni NATO formalno ne priznaje, kako bi skrenuli pažnju sa nove inicijative koja šteti njihovoj percepciji ostvarene 'državnosti' i eventualno izazvali neuspeh razgovora koji im ne ide u prilog", rekao je Bandić za Kurir.

On je rekao da je podrška Albanije nastupu Prištine u Briselu nespojiva čak i sa postojećom politikom NATO i "potvrda politike stvaranja velike Albanije".

"Pre napuštanja naša delegacija je dva puta upozorila na zloupotrebu sastanka i zahtevala adekvatno predstavljanje ukazujući na odredbe Rezolucije SB UN 1244 koja je obavezujuća za sve učesnike razgovora", rekao je Bandić.

Izvor: Танјуг

Ministarstvo odbraneBandićskup
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva