:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2024   14:29

0

122

Ministarstvo odbrane SAD: Podrška transformaciji KBS u profesionalne snage

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas da je na sastanku sa predsatvnicima ministarstva odbrane privremenih prištinskih institucija u Prištini razgovarano o prioritetima saradnje u oblasti bezbednosti i o podršci transformacije KBS u, kako je navedeno, "profesionalne snage teritorijalne odbrane interoperabilne sa NATO-om". 

"Svrha konsultacija bila je da se razgovara o prioritetima bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti i podršci implementaciji desetogodišnjeg plana transformacije KBS-a u profesionalne, multietničke, interoperabilne sa NATO-om snage teritorijalne odbrane koje su pod civilnom kontrolom za sve narode Kosova", navedeno je u saopštenju. 

Dodaje se da su razmenjene informacije o projektima koji imaju za cilj da pomognu u poboljšanju sposobnosti i interoperabilnosti KBS, kao i o, kako je navedeno, "predstojećim vojnim angažovanjima, programu partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove i članstvu u međunarodnim organizacijama".

Sastankom održanim 22-23. februara kopredsedavao je glavni direktor za evropsku i NATO politiku u Kancelariji sekretara za odbranu Alton Buland sa ministrom odbrane privremenih prištinskih institucija Ejupom Maćedoncijem, navodi Ministarstvo odbrane SAD.

U konsultacijama su učestvovali i general-major Nacionalne garde Ajove Stiv Ozborn i brigadni general Kris Mekini, kao i predstavnici ambasade SAD u Prištini. 

KBS nastale su 2009. godine iz snaga kosovskog zaštitnog korpusa, odnosno pređašnje OVK, a skupština privremenih prištinskih institucija je 2018. godine, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila zakon o transformaciji KBS u vojsku.

Prema Rezoluciji 1244 SB UN, KFOR je jedina oružana sila na KiM, a ona je predviđala i demilitarizaciju OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

Izvor: T a n j u g

Ministarstvo odbrane SADKBSKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva