:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 20, 2020   16:01

0

113

Ministarstvo odbrane: Uspešan razvoj sistema ALAS

Trenutno se za potrebe opremanja Vojske Srbije rade interna ispitivanja sistema ALAS (Advanced Light Attack Mišile System), savremenog lakog raketnog sistema taktičkog nivoa, u okviru kojih je izvedeno više opita sa uspešnim lansiranjem rakete.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, sistem ALAS je namenjen prvenstveno za borbu protiv tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i neutralisanje komandnih mesta, komunikacionih centara, bunkera, armiranih objekata i lakih borbenih plovila.

Maksimalni domet rakete je 25 kilometara. Primenjen je savremen koncept vođenja otporan na ometanje.

ALAS se sastoji od baterijskog komandnog mesta, logističkog vozila i četiri lansera.

Baterijsko komandno mesto pomoću sopstvenog radara i optoelektronskog sistema otkriva, prepoznaje ciljeve i određuje njihove koordinate.

Komandir baterije dodeljuje ciljeve ponaosob svakom lanseru na kome se nalazi po šest kontejnera sa raketama.

Kontejneri omogućuju skladištenje rakete u trajanju od 10 godina bez održavanja.

Na lanseru se nalazi zemaljska kontrolna stanica pomoću koje operater upravlja lanserom, testira kontejnere i rakete, prenosi podatke o cilju na raketu, lansira odabranu raketu i u završnoj fazi leta "zaključava" GSN na odabrani cilj.

Raketa ALAS ima savremenu aerodinamičku konfiguraciju, objašnjavaju u Ministarstvu, a kao pogon koristi startni motor na čvrsto raketno gorivo i turbomlazni motor.

U početnoj i srednjoj fazi leta primenjena je inercijalna navigacija koja dovodi raketu u zonu cilja, gde započinje proces detekcija i prepoznavanje cilja pomoću TV ili termovizijske glave za samonavođenje (GSN).

U ovu svrhu se slika sa GSN prenosi pomoću optičkog kabla ili radio-linka do lansirnog vozila gde operater vrši odabir cilj, posle čega raketa prelazi u završni režim samonavođenja.

Ovako koncipiran sistem vođenja sa operatorom u petlji omogućava veliku efikasnost uz minimalnu mogućnost "kolateralne štete".

Trenutno se za potrebe opremanja Vojske Srbije rade interna ispitivanja integracije kontejnera sa raketom ALAS i pripadajućeg mehaničkog i električnog interfejsa sa platformom Modularni Oganj.

U ovu svrhu izvedeno je više opita sa uspešnim lansiranjem rakete.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva