:

:

TV Most

Foto: Informer DN

clock

Mart 11, 2020   15:22

0

235

Ministarstvo pravde kreće sa izradom zakona za "Amber alarm"

Ministarstvo pravde formiralo je mešovitu Radnu grupu za izradu zakona kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje "Amber alarma", sistema za efikasnije i brže pronalaženje nestale dece.

Radnu grupu pored predstavnika Ministarstva pravde, čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a biće proširena i na predstavnike Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tokom izrade teksta zakona biće konsultovani i u sam proces uključeni predstavnici medija, kao jednog od najbitnih faktora za uspešno funkcionisanje tog alarma, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Napominje se da su se predstavnici Ministarstva pravde sastali i sa predstavnicima Fondacije "Tijana Jurić", koja je pokrenula inicijativu za uvođenje "Amber alarma".

Jurić je uz podršku "Blica" prošle godine krenuo u borbu za uvođenje "Amber alarma" i veruje da će specijalni sistem potrage uskoro zaživeti, što će posle uvođenja doživotne kazne zatvora za ubice dece i žena, biti još jedna pobeda naših novina i Fondacije.

Na sastanku je iskazana nedvosmislena podrška Ministarstva pravde i cele države uvođenju alarma, u cilju bolje i efikasnije zaštite dece.

Igor Jurić čija je Fondacija "Tijana Jurić" inicirala uvođenje ovog sistema u Srbiju, rekao je ranije za Tanjug da bi sistem Amber alert podrazumevao da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinsnki lanci u kojima je to moguće.

U evropskim zemljama u kojima se ovaj sistem primenjuje pokazao se uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica dece.

Amber alert je u SAD prošle godine pokrenut 175 puta, od čega su 173 puta deca vraćena kući živa i zdrava, rekao je ranije osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

Izvor: Танјуг

Ministarstvo pravdeAmber alarmJurić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva