:

:

TV Most

clock

Decembar 10, 2019   16:42

0

192

Ministarstvo spoljnih poslova: Marinika Tepić laže da su SAD uputile notu o Slobodanu Tešiću

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštava da je neistina da su SAD ikada uputile notu, niti je uručile ministru Ivici Dačiću ili bilo kome drugome u Ministarstvu spoljnih poslova o Slobodanu Tešiću, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima, nakon tvrdnji potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je ambasada SAD-a "pre dva meseca uputila notu upozorenja Srbiji u kojoj se navodi da je delovanje Slobodana Tešića, trgovca oružjem, direktna opasnost po međunarodnu stabilnost i bezbednost".

"Ministarstvo redovno komunicira sa američkom i drugim ambasadama po mnogim pitanja. O temi Slobodana Tešića razgovarano je u avgustu po svojevrsnim tezama – talking points o izvoznoj kontroli, što čak nije ni u formi non paper, a kamo li nekakve note", kaže se u saopštenju MIP.

Ministarstvo dalje navodi da su "naši državni organi odgovorili non paper-om u redovnoj komunikaciji, kao i po mnogim drugim pitanjima" o kojima se razgovara.

"Znači, laž je da je upućena nota i da je prećutana, a razlog je još jedan pokušaj napada na predsednika Vučića i Vladu. A što se tiče tkz. Vasenarskog aranžmana, Srbija je aplicirala još pre deset godina, i tada nam još nisu dali da dođemo i to u vreme vlasti Demokratske stranke", navodi MIP.

Tepić: Nota lično uručena Dačiću

Marinika Tepić tvrdi da je nota u oktobru lično uručena ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

Ona je navela da je Tešić na crnoj listi SAD od 2017. godine i da je Ministarstvo finansija SAD navelo da je ugovarao prodaju oružja tako što je direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć zvaničnicima raznih država.

Tepić kaže da su iz ambasade SAD naveli da su zabrinuti zbog pristupa i uticaja Tešića u političkom životu Srbije.

"To ne ide u prilog preporuci Srbije za članstvo u Vasenarskom aranžmanu koji je važan jer njime kontroliše sistem izvora naoružanja širom sveta. Srbija godinama pregovara za članstvo u Vasenarskom aranžmanu i upravo je zbog Tešića to nemoguće", rekla je Tepić novinarima u Skupštini Srbije.

Tepić je ponovila da je Slobodan Tešić 2013. godine bio u zvaničnoj državnoj srpsko-libijskoj delegaciji i da je njegova firma "Karso" trgovala naoružanjem za Libiju, te da je nakon toga došlo do otmice dvoje službenika u ambasadi Srbije u Libiji, a zatim i do ubistva ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice.

Ministarstvo spoljnih poslova je već demantovalo vezu između ovih događaja.

SAD su sinoć saopštile da je devet osoba i nekoliko njihovih kompanija dodato na tzv. crnu listu, jer se povezuju sa Tešićem, koji se od početka godine nalazi na toj listi.

Orlić: Tešić trgovao oružjem u vreme dok su Đilas i Marinika Tepić bili na vlasti

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je danas da je Marinika Tepić ispričala "prežvakanu priču" i da su optužbe na račun državnog vrha besmislica i laž, navodeći da je izvesni Slobodan Tešić, koga ona pominje, trgovao oružjem u vreme Dragana Đilasa.

Orlić je konferenciju za novinare Marinike Tepić nazvao "još jednom cirkuskom predstavom" u Domu Narodne skupštine na kojoj je, kaže, iznela gomilu besmislica iz Tabloida Milovana Brkića.

"Pominju izvesnog Tešića, a zaboravljaju da napomenu da je taj čovek trgovao oružjem u vreme dok su Đilas i Marinika Tepić bili na vlasti, da je u njihovo vreme dospeo na crnu listu UN. To se desilo 2003. godine, pa je onda 10 godina proveo na tim crnim listama, a onda u međuvremenu pod njihovim režimom trgovao oružjem", rekao je Orlić novinarima u parlamentu.

Funkcioner SNS kaže da nije novost da je "Aleksandar Vučić Tešićevoj firmi, ali i drugim firmama, uskraćivao saglasnost za izvoz naoružanja u svakoj prilici kada je to bilo u suprotnosti sa međunarodnim standardima".

"U ovoj priči odgovornosti države i njenih organa nema i ne postoje načini da bilo ko to imputira besmislenim pričama koje su bajate po 10, 15 i 20 godina. Oni samo traže da 'udaraju u novu šerpu', a nisu ništa rekli", ocenio je Orlić.

On je rekao da javnost očekuje odgovore šta se dešava sa pokušajem fabrikovanja afere "Jovanjica" i šta se dešava sa "silnim lažima koje su izgovorili Miroslav Aleksić, Vuk Jeremić i ostali na račun Aleksandra Vučića i članova njegove porodice".

"Kada ćemo mi videti jedan jedini dokaz kojim mogu da budu potkrepljene njihove laži", pitao je Orlić.

Orlić je pitao i tužilaštvo gde je odgovornost za Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Marka Bastaća i Miroslava Aleksića protiv kojih su već podnete krivične prijave.

Izvor: Танјуг

MSP SrbijeSADTepićTešić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva