:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 25, 2023   11:13

0

64

Ministarstvo: Srbija bi već od sledeće godine mogla da dobija gas iz Azerbejdžana

U toku su razgovori sa partnerima iz Azerbejdžana o sanbdevanju gasom koji bi Srbija mogla da dobija već od iduće godine, preko buduće gasne interkonekcije sa Bugarskom, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Demostat je objavio da i izvori iz Energetske zajednice potvrđuju da je Azerbejdžan najizvesniji snadbevač Srbije prirodnim gasom.

Završetkom izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, Srbija će dobiti mogućnost za povezivanje sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala u Grčkoj. LNG terminal u Aleksandropolisu može da prima gas iz celog sveta, što potencijalno širi krug snabdevača Srbije.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska koja je u izgradnji deo je šire inicijative EU, Južnog gasnog koridora, čiji je cilj da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa. Kako je navedeno, i Srbiji gas čini oko 13 odsto potrošnje primarne energije, a trenutno u zemlju može da uđe samo preko gasovoda Balkanski tok, iz Bugarske, kao i iz Mađarske.

Srbija je zavisna od ruskog gasa koji stiže preko Bugarskog toka, preko Turskog toka, a deo gasa može da prođe i preko Ukrajine i Mađarske. Srbija kupuje ruski gas po povlašćenoj ceni, dok preostali, mali deo gasa, kupuje na tržištu po tržišnim cenama.

Cilj EU je energetska diverzifikacija, a posle početka rata u Ukrajini, neke zemlje Unije su se oslobodile zavisnosti od ruskog gasa ili su na putu da to urade. EU pomaže i Srbiji i regionu da diverzifikuju izvore snadbevanja gasom, a za izgradnju interkonektora Srbija-Bugarska, za srpski deo, bespovratno daje 49,6 miliona evra.

Ukupna dužina gasovoda Srbija-Bugarska kroz obe države biće 170 kilometara i celom dužinom će biti dvosmeran. Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara.

Gasovod će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Najavljeno je da će novi gasovod obezbediti dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva