:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Maj 27, 2019   13:13

0

457

Ministarstvo za povratak: 65 novih kuća za raseljene

Na  Upravnom odboru projekta „PRK 5 – Projekat povratak i reintegracija” koji je održan u Ministarstvu za zejednice i povratak, odobrena je izgradnja 65 kuća za raseljena lica.

Izgradnja će biti realizovana u opštinama  Peć, Prizren Obilić, Gračanica, Novo Brdo, Kamenica i Orahovac.

Sastanku su prisustvovali  predstavnici ove institucije, predstavnici Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Međunarodne organizacije za migracije (IOM/MOM) koja će i implementirati projekat i predstavnici UNHCR-a.

Generalni sekretar u ovom Ministarstvu Nenad Stojčetović ocenio je da je projekta „PRK 5“  veoma značajan za proces povratka i u ime ministra u ostavci Dalibora Jevtića se zahvalio prisutnima na pomoći koju pružaju.

„Zahvalan sam Kancelariji EU na Kosovu na podršci u procesu povratka i na svemu onome što generalno čini. Bez njihove pomoći mi ne bismo mogli sa uspehom da govorimo o projektu kao što to danas činimo” rekao je Stojčetović.

Stojčetović je rekao da će Ministarstvo za zajednice i povratak i potpredsednik Vlade i ministar Dalibor Jevtić,  iako u tehničkom mandatu, nastaviti da pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija i da odobrenje izgradnje 65 kuća upravo potvrđuje to. Takođe ističe da će do kraja godine biti odobrena izgradnja još 65 kuća.

Tokom sastanka Stojčetović je obavestio partnere na projektu da će Ministarstvo za zajednice i povratak nastaviti da i ove godine na što bolji način ostvaruje punu implementaciju na realizaciji svojih obaveza.

Predstavnici Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Međunarodne organizacije za migracije i UNHCR-a su se zahvalili Ministarstvu i ministru Jevtiću na trudu da proces povratka bude uspešniji i bolji i istakli da čvrsto veruju da će se sa dobrom saradnjom nastaviti. 

Inače, projektom ”PRK5/RRK5” za ovu godinu će se izgraditi veći broj kuća od planiranog, a očekuje se i realizacije šest velikih infrastrukturnih projekta u šest opština.

Osam porodica u Novom Brdu za dva meseca dobija nove kuće

Tročlana porodica Milošević iz novobrdskog sela Miganovce, jedna je od osam familija u ovoj opštini koja će uskoro dobiti  novu kuću. Reč je o objektu veličine 45 kvadratnih metara, što je deo Programa za povratak i reintegraciju RRK 5 MInistarstva za zajednice i povratak i Međunarodne organizacije za migracije IOM koji finansira Evropska unija.

Pored novog stambenog objekta, Miloševići će dobiti podsticajna sredstva za pokretanje porodičnog biznisa u iznosu od 2,400 evra, kao i osnovni nameštaj i hranu za narednih pola godine.

 U staroj, trošnoj kući familije Milošević, danas je potpisan memorandum o izgradnji novog objekta kojem su, pored domaćina, prisustvovali gradonečelnik Novog Brda Svetislav Ivanović i predstavnici IOM-a. 

„Miloševići sada žive u kući koja se svakog časa može raspasti. Naša je dužnost da pomognemo ovakvim ljudima koji žele da se vrate na Kosovo i ostanu da žive u svom rodnom mestu“, rekao je, potpisujući ugovor, predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović.

Ćerka domaćina Vere i MIodraga, dvadesetogodišnja Jelena MIlošević, studentkinja Učiteljskog fakulteta u Bujanovcu, nije krila zadovoljstvo što će njena porodica uskoro dobiti novi dom.

„Konačno ćemo moći mirno da spavamo i ne strahujemo da će nam se se tokom noći obrušiti krov na glavu“, kazala je Jelena, zahvalivši opštini i donatorima na pomoći.

U petoj fazi Programa za povratak i reintegraciju RRK5 na teritoriji opštine Novo Brdo lane je  izgrađeno osam kuća, koliko je planirano i u ovoj godini.

U narednih nekoliko dana biće potpisani memorandumi za izgradnju i ostalih sedam kuća u novobrdskoj opštini, a rok za završetak radova je dva meseca.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTV Puls

KiMnove kućepovratak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva