:

:

TV Most

clock

April 17, 2020   16:59

0

226

Ministarstvo zdravlja Kosova: Stigla donacija iz Srbije

Na Kosovo je stigla donacija iz Srbije u vidu 1.000 testova za koronavirus, potvrdio je za Kosovo Onlajn šef službe za informisanje Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

 

Donacija je na Kosovo dopremljena nakon video konferencije pre dva dana na kojoj su, između ostalih, učestovali ministar zdravlja Srbije Zatibor Lončar i ministar zdravlja Kosova Arben Vitija, a testove je isporučio oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji na Kosovu, Hoti je naveo da postoji scenario sa tendencijom povećanja zaraženih od koronavirusa, što pokazuje da sledi vrhunac epidemije. On je istakao i da Kosovo ima solidne kapcitete, kada je u pitanju lečenje zaraženih.

"Oko 500 bolničkih kreveta je mobilisano, ali kapaciteti bi mogli da budu udvostručeni na Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova, ako bude potrebe. Klinika za infektivne bolesti do sada je imala prosecno između 44 i 59 hospitalizovanih pacijenata dnevno, a na raspolaganju imamo oko 125 kreveta", naveo je Hoti.

Hoti je naglasio i da postoji nekoliko drugih klinika koje su spremne da pruže usluge u vreme pandemije koronavirusa na Kosovu.

"Kosovo ima 142 respiratora i do sada je bilo prosečno po 3 intubirana pacijenta dnevno", naveo je Hoti.

On je podvukao i da Ministarstvo zdravlja Kosova sarađuje sa opštinama na severu, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

"Svi građani su jednaki i imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Obezbedili smo zaštitnu i profesionalnu opremu, lekove u okviru naših mogućnosti, a možemo i da ih lečimo u našim bolnicama. Pravo je svakog pacijenta da odabere gde će se lečiti", rekao je Hoti i dodao da u vreme pandemije postoji jedan zdravstveni sistem, koji bi trebalo da 

Izvor: Kosovo Onlajn

Ministarstvo zdravlja KosovatestovikoronavirusdonacijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva