:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 25, 2021   12:16

0

100

Ministri EU o bržem pristupu Zapadnog Balkana vakcinama

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU naglasio je potrebu da se brzo osigura pristup zemalja Zapadnog Balkana vakcinama protiv Kovida19.

 

”U borbi protiv Kovid-19 EU stoji uz svoje partnere na Zapadnom Balkanu i u istočnom susedstvu”, napisao je Varhelji na Tviter nalogu.

Varhelji predstavlja Evropsku komisiju na današnjem sastanku Saveta EU koji, između ostalog, razgovara o ažuriranju strategije EU za podelu vakcina protiv Kovid-19 sa trećim zemljama i naporima EU da se obezbedi ravnopravan i pošten pristup bezbednim vakcinama na globalnom nivou.

Čelnici EU su izjavili da će zemlje Zapadnog Balkana imati prioritetan pristup podeli vakcina koje je EU nabavila za svoje tržište.

U tom cilju je predložen i mehanizam kroz koji bi Evropska komisija koordinisala raspodelu vakicna partnerskim zemljama.

Do ovog trenutka preko EU u zemlje regiona nije stigla nijedna isporuka vakcina, a u Briselu pozivaju na strpljenje i naglašavaju da će Zapadni Balkan dobiti vakcine od EU ”što je pre moguće”.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva