:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2022   19:51

0

159

Ministri EU: Zemlje Zapadnog Balkana da usklade viznu politiku sa evropskom

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije izrazili su danas zabrinutost zbog rasta broja migranata koji preko Zapadnog Balkana ulaze u Uniju.

Na ministarskom sastanku u Luksembrgu, komesarka za unutrašnju politiku Ilva Johanson saopštila je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen bila u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da je, kako je kazala, dobijeno obećanje da će Beograd uskladiti viznu politiku sa evropskom.

"Treba da se počne sa vizama za migrante iz Tunisa, Indije i Burundija", rekla je Johanson i dodala da očekuje od svih balkanskih partnera da usklade svoju politku sa evropskom.

Prema njenim rečima, situacija sa migrantima u Uniji postaje kritična i neke zemlje članice teško uspevaju da rukovode situacijom.

Johanson nije isključila mogućnost uvođenja, kako je rekla, drugih mera ako Beograd ne preduzme korake koji se od njega traže.

Češki ministar Vit Rakušen je najavio posetu Beogradu zajedno sa komesarkom Johanson i istakao važnost usklađivanja vizne politike sa Beogradom i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

“Rezultat našeg razgovora danas je da EU treba sa zemljama Zapadnog Balkana treba razgovarati o harmonizaciji vizne politike između Unije i balkanskih zemalja. Komesarka Ilva Johnson i ja idemo u ovaj region počektom novembra", rekao je Rakušan.

Izvor: T a n j u g

EUZapadni Balkanmigrantivizna politika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva