:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2022   18:15

0

103

Ministri spoljnih poslova G7 za oštriju izolaciju Rusije

Ministari spoljnih poslova zemalja članica G7 obećali su danas da će pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane kao posledice rata.

Posle sastanka u zamku starom 400 godina u letovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru, visoke diplomate iz Velike Britanije, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Sjedinjenih Država i Evropske unije takođe su obećale da će nastaviti da pružaju vojnu i odbrambenu pomoć Ukrajini "koliko god to bude bilo potrebno", prenosi Rojters.

Takođe je najavljeno da će ministri spoljnih poslova razmatrati problem ruskih dezinformacija koje se plasiraju s ciljem da se Zapad okrivi za problem sa snabdevanjem hranom širom sveta "navodno zbog ekonomskih sankcija Moskvi".

Kini je upućen apel da ne pomaže Moskvi niti opravdava ruski rat, navodi se u zajedničkom saopštenju sa samita u Vajzenhausu.

Ključ za izvršenje većeg pritiska na Rusiju je zabrana ili postepeno ukidanje kupovine ruske nafte od strane zemalja članica EU.

Ova odluka se očekuje sledeće nedelje ukoliko bude postignut sporazum o tom pitanju, čak i ako se takvoj odluci i dalje bude protivila Mađarska.

Kina da prestane da podržava Rusiju

Zemlje članice G7 pozvale su Kinu da ne pomaže Rusiji, a naročito da ne podriva međunarodne sankcije i ne opravdava akcije Moskve u Ukrajini.

Peking treba da podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a ne da "pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu", navodi se u zajedničkim zaključcima G7, prenosi AP.

Ove zemlje pozivaju Kinu i da, kako tvrde, prestane da manipuliše informacijama i dezinformacijama, i da "preduzima druge aktivnosti da bi dala legitimitet ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine".

"Nikada nećemo priznati granice koje je Rusija pokušala da promeni vojnom agresijom", saopštile su članice G7, prenosi američka agencija.

Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države, ponovile su svoj stav da teritorije koje su zauzele ruske snage treba da budu vraćene Ukrajini i pozvale Kinu da poštuje međunarodno i nacionalno pravo.

Članice G7 ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i podržavaju učešće Tajvana na Svetskoj zdravstvenoj skupštini i tehničkim sastancima SZO, te izražavaju duboku zabrinutost u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Kini, posebno u Sinđangu i na Tibetu, navodi se u saopštenju.

Pomoć Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata

Ministri spoljnih poslova G7 istakli su da moraju da nastave da pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata i pozvali države tog regiona, među kojima i Srbiju, da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije Rusiji i njihovu primenu.

Beograd i Priština se pozivaju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju evropskih perspektiva, doprineti regionalnoj stabilnosti i biti od koristi svim ljudima u regionu, navodi se u zaključcima ministara spoljnih poslova G7, objavljenim na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministri inostranih poslova G7 ponovo su potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kako bi osigurali bezbednost, stabilnost i prosperitet regiona.

Oni su pozdravili to što je Zapadni Balkan ujedinjen u osudi rata Rusije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN.

Ministri G7 su pozvale zemlje u regionu da unaprede unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, prošire domaći politički prostor, poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, nastave sa naporima u sprečavanju radikalizacije nasilja, podržavaju pomirenje i da se bore protiv dezinformacija o genocidu, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

Oni su naveli da su zabrinuti zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i dodali da osuđuju svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

Dodali su i da neće tolerisati ''secesionističku politiku Republike Srpske'', koja, kako tvrde, ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu.

"Pozivamo na povratak na punu funkcionalnost vlada na svim nivoima kako bi u potpunosti nastavile sa radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podele i zapaljivu retoriku i izbegavajući svaki čin koji bi mogao da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopštenju.

Ministri spoljnih poslova G7 su pozvali sve stranke u zemlji da obezbede održavanje opštih izbora kako je predviđeno u oktobru.

Oni su u potpunosti podržali mandat visokog predstavnika Kristijana Šmita i izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za održavanje bezbednog okruženja u zemlji.

Ministri spoljnih poslova G7 su istakli i da podržavaju napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.

Izvor: T a n j u g

G7UkrajinaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva