:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 10, 2020   8:28

0

258

Minsk: Neredi i vodeni topovi posle predsedničkih izbora, jedna osoba poginula

Beloruska policija upotrebila je vodene topove, šok bombe i suzavac protiv demonstranata koji su se okupili nedugo pošto su saopštene izlazne ankete izbora, prema kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio bezmalo 80 odsto glasova. Protesti, doduše bez sukoba, i u drugim gradovima Belorusije.

Vodeni topovi upotrebljeni su u centru Minska posle serije sukoba policije i demonstranata, koji tvrde da su izbori, na kojima je Lukašenko još jednom osvojio veliki većinu glasova, namešteni.

Policija se postavila ispred ključnih institucija u prestonici, ne dozvoljavajući učesnicima protesta da priđu tim objektima.

"Stvari neće izmaći kontroli", rekao je Lukašenko, upozoravajući demonstrante da će snage reda imati odgovarajući odgovor na svaki pokušaj remećenja stabilnosti.

Još uvek je nejasno kako su počeli sukobi u Minsku. Policija tvrdi da su demonstranti napali kordone, dok predstavnici opozicije navode da je do nereda došlo pošto se jedan kamion zaleteo u gomilu demonstranata.

Najmanje jedna osoba je poginula nakon što su je udarila policijska kola, a desetine je povređeno u sukobima policije i demonstranata u Belorusiji, izjavio je danas predstavnik grupe za ljudska prava Spring 96 Valentin Štefanović.

On je rekao da je uhapšeno najmanje 120 ljudi, prenosi Rojters.

Prema izlaznim anketama koje je objavila televizija Mir, Aleksandar Lukašenko je osvojio 79,7 odsto glasova. Na drugom mestu je Svetlana Tihanovskaja sa 6,8 odsto glasova, prenosi Tas.

Pobedu je proglasila i Tihanovskaja, bazirajući svoje tvrdnje na "osnovu stvarnih rezultata" sa oko 20 biračkih mesta.

Na izborima je učestvovalo pet kandidata.

Izvor: RTS, T a n j u g

Belorusijaneredipredsednički izboriLukašenko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva