:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 19, 2023   12:54

0

208

Miran protest Srba u Leposaviću zbog nasilnog hapšenja Srba na severu KiM

Ispred opštinske zgrade u Leposaviću danas se okupio veliki broj građana kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog nasilnog hapšenja Srba na severu KiM od strane Kosovske policije.

Okupljeni građani nose transparente na kojima su na srpskom i engleskom ispisane poruke: "Srbi hoće mir", "Ovo je naša zemlja", ,"Ne tucite nam decu", "Stop Kurtijevom nasilju", "Stop institucialnom nasilju"...

Zahtevi građana su jasni: puštanje na slobodu Dalibora Spasića, zdravstvenog radnika koji je u petak uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, Nemanje Vlaškovića uhapšenog u Leposaviću, Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su uhapšeni 29. maja za vreme mirnih protest u Zvečanu, kao i Miluna Luneta Milenkovića, koji je uhapšen u Kosovskoj Miitrovici. Takođe, građani zahtevaju puštanje na slobodu Uroša Vukašinovića, radnika MTS d.o.o. koji je jutros uhapšen u Leposaviću.

Okupljenim građanima u Leposaviću obratila se Milica Vlašković, majka uhapšenog Nemanje Vlaškovića, koja je poručila da je njen sin nije kriv.

"Narode moj mnogo mi je teško, preteško, Tuga i bol, strah, crne misli. Danas stojim ovde, ne znam kako stojim, ali stojim zbog Nemanje, zbog sve dece, Bože daj mi snage. Stojim ispred svih majki, koje saosećuju moju tugu, bol, dele moju sudbinu. Vi znate, zna Bog, ali znaju i oni, moj sin je samo, kao časni sin svog naroda, izrazio miran i dostajanstven protest i nesalganje protiv sile koja nam je nametnuta. Svaka optužba i laž koja je izrečena protibv mog deteta je teška i preteška", poručila je Vlašković.

Ona je dodala da njen sin nije kriv za optužbe koje mu se stavljalju na teret.

"Molim ti se Bože, nevin je i tvoju se pravu uzdam i u Tebe, kao majka. Na svakog od nas mogu da upere prst. On je izrazio miran protest, na šta ima pravo svaki čovek na svetu, ali nažalost nas ovde mogu da nišane, hapse. Moje dete nije krivo, moj sin je nevin, nevina su deca, bojim se da ovde nije kraj. Moj sin me drži ovde da stojim, da ne padnem, ako padnem ja pašće i on na pravdi Boga", rekla je Vlašković.

Sestra uhapšnog Dalibora Spasića, Danka Spasić, rekla je tokom protesta  u Leposaviću da je jedina krivica njenog brata to što je Srbin.
 
"Pre šest i po vekova ništa se u Evropi nije dogodilo značajnije od Kosovskog boja, kada su Srbi vojno stradali za krst časni, veru i slobodu. Cena je bila skupa, najskuplja. Mi smo je platili i nismo pitali koliko košta. I danas šest i po vekova kasnije nije mnogo drugačije. Još traje bitka na Kosovu i za Kosovo. Opet su došla crna i mračna vremena za naš narod, opet Srbi stradaju na pravni Boga, oni nedužni, a ipak su nekome krivi. Stradaju samo zato što su Srbi i što se ne odriču svojih korena i svete srpske zemlje, Kosova", rekla je Danka Spasić. 

"Označen je kao zlikovac i kao kriminalac. Svi oni koji znaju ko je Dalibor Spasić, znaju da je on dobar čovek, častan, pošten, zdravstveni radnik... On nije zlikovac, nije kriminalac, on je dobar otac, sin, suprug, brat, rekla je kroz suze sestra uhpšenog Spasića. 

Dodala je da je njen brat čovek koji je svima činio dobro.

"Njegova dobra narav i topla ljudska reč mnogo su značile čak i najtežim bolesnicima. I upravo on takav je proglašen za kriminalca i napadača. Uhapšen je pred ženom i malim detetom. Oni su i dalje u neverici i šoku kao što smo i mi. Zašto je uhapšen? Koja je njegaova krivica? Zato što je Srbin, zato što je sa Kosova", naglasila je Spasić. 

Upitala je i da li se slobodom može zvati život gde ste ograđeni žicama. 

"Da li je to ova sloboda sa žicama, gde su Kforovci, gde je Rosu policija? Mi nemamo više našu slobodu. Ko će mojoj bratanici da objasni gde joj je tata i zašto ga nema i kada će doći?

Ona je zahvalila svima koji su se okupili u ime svoje porodice i porodica svih uhapšenih Srba. 

"Vratite mi brata, vratite mojim roditeljima sina, dozvolite nam da noćas spavamo mirno", poručila je Danka Spasić na kraju obraćanja na prostestu Srba u Leposaviću. 

Izvor: TV Most

Leposavićprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva