:

:

TV Most

clock

April 04, 2023   15:38

0

87

Miščević sa Ozoguz: Članstvo u EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je danas,  u razgovoru sa potpredsednicom nemačkog Bundestaga Ajdan Ozoguz u Beogradu da je punopravno članstvo u EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, u razgovoru je bilo reči o saradnji dve zemlje, a posebno o podršci i pomoći Nemačke pristupanju Srbije Evropskoj uniji. 

„Veoma nam je važna razvojna pomoć iz fondova EU i bilateralno od država članica EU, i koju koristimo da ubrzamo reforme, ali nam je još važnije da delimo evropske vrednosti i da jačamo vladavinu prava kako bi naši građani živeli u uređenijem i razvijenijem društvu“, rekla je ministarka.

Ona je istakla da su osnovni pravci reformi vladavina prava, reforma pravosuđa i sprovođenje medijske strategije, ali i energetska diversifikacija.

Miščević je sa potpredsednicom Bundestaga razgovarala i o značaju uloge Skupštine Srbije u procesu evropske integracije, kao i o procedurama koje predviđa nova metodologija za vođenje pregovora. 

Razgovaralo se i o poziciji Srbije kada je reč o usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i o pomoći koju Srbija šalje i koju je spremna da pruži Ukrajini. 

Ozoguz se posebno interesovala za odnose u regionu i načine na koje Srbija zajedno sa susedima rešava važna pitanja za građane, razvijajući ekonomske i političke odnose na Zapadnom Balkanu. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

MiščevićAjdan OzoguzEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva