:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2022   12:03

0

140

Misija SAD pri OEBS: Beograd i Priština da postignu sporazum

Američka misija pri OEBS saopštila je da je od suštinske važnosti da takozvano Kosovo i Srbija postignu sporazum koji vodi ka međusobnom priznanju, prenosi Reporteri.

SAD su takođe u saopštenju povodom situacije na KiM pozdravile sporazum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija od 27. avgusta kojim se olakšavaju putovanja.

Američka misija pri OEBS je poručila da je od "suštinskog značaja da vlade Kosova i Srbije postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu usredsređenom na međusobno priznavanje" i da bi "Kosovo kao država učesnica OEBS trebalo da govori u svoje ime".

"Smatramo da je žalosno što Kosovo nije član ovog tela i stoga nije u mogućnosti da govori samo za sebe. Radujemo se danu kada će Kosovo biti država učesnica OEBS i to može da se desi", navodi se u saopštenju američke misije pri OEBS.

Misija SAD je pozvala Beograd i Prištinu da "u potpunosti sprovode svoje ranije obaveze i uzdrže se od akcija i retorike koje povećavaju tenzije i nastave da se konstruktivno i u dobroj veri angažuju u dijalogu koji vodi EU", što je po njima,"jedini put ka dugoročnom rešenju".

Američka misija je takođe pozvala obe strane da "nastave sa ozbiljnom posvećenošću da rešavaju otvorena pitanja, uključujući registarske tablice".

Izvor: T a n j u g; Foto: Glas javnosti

KiMSADOEBSdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva