:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2019   19:07

0

258

Misija UN: Vučjak nebezbedan za migrante

Misija UN u BiH izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog izmeštanja migranata iz prihvatnih smeštaja na lokalitet Vučjak kod Bihaća, uz upozorenje da je ova lokacija neadekvatna za smeštaj ljudi, te apelovala na vlast da odmah prekinu s daljim transportom.

„Vučjak predstavlja značajan zdravstveni i bezbednosni rizik i trenutno nije opremljen za smeštaj migranta i izbeglica po međunarodnim standardima. Područje je smešteno blizu minskih polja. Postoji i velika opasnost od požara ili eksplozije zbog mogućeg prisustva metana koji se nalazi ispod zemlje s obzirom da je na ovoj lokaciji nekada bila deponija. Dok ova dva rizika ne eliminišu nadležne vlasti ovo mesto je neprikladno za stanovanje ljudi“, saopšteno je iz Misije UN u BiH.

Istakli su na lokaciji Vučjak još uvek nema sanitarnih čvorova, pitke vode i struje zbog čega nije prihvatljivo da migranti tu borave.

Svesni su kažu da se broj migranta stalno povećava na području Unsko-sanskog kantona i da je taj broj premašio kapacitet četiri službena migrantska smeštaja.

„UN i naši partneri aktivno su angažovani na terenu kako bi podržali vlasti u rešavanju složenog problema zaštite, sigurnosti i humanitarnih izazova. UN razume zabrinutost lokalnog stanovništva i vlasti USK zbog migranta koji se kreću van četiri zvanična prihvatilišta, pogotovo zbog onih koji se skupljaju na javnim mestima i praznim kućama“, navodi se u izjavi dostavljenoj medijima.

Naglašavaju da se mere smeštaja migranata moraju preduzeti s punim poštovanjem ovih osoba prema međunarodnim i nacionalnim zakonima te humanitarnim standardima.

Izvor: Танјуг

MigrantiSarajevo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva