:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 29, 2023   12:24

0

94

Mitić: Skandalozno što Zapad i posle deset godina od Srbije traži ustupke da bi ZSO bila formirana

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić smatra skandaloznim što posle deset godina tokom kojih nije formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu, Zapad ponovo traži neki ustupak od Srbije da bi to bilo ispunjeno.

Mitić tako komentariše izjavu ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila, da Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština, ali da Srbija zauzvrat treba da "odstupi" i da Kosovu omogući kapacitet da traži članstva u međunarodnoj zajednici.

"Skandalozno je da se od Srbije ponovo traži neki ustupak nakon deset godina odgovornosti Zapada za neispunjenje ZSO. Sam Briselski sporazum je bio jedan vrlo loš kompromis, vrlo problematičan za Srbiju, svih ovih deset godina se stalno traže od Srbije novi ustupci, da bi se ostvarilo ono što je obećano i ono iza čega stoje ne samo EU, već i oni pregovarači u to vreme, mislim da je bio Filip Riker, koji je šaputao Eštonovoj kako bi trebalo da izgleda taj Briselski sprazum. Dakle i Amerikanci imaju tu veliku odgovornost, zbog njihovog uticaja u Prištini", kaže Mitić za Kosovo onlajn.

Kako ocenjuje, od Srbije se traži da se odrekne Kosova i da prekine svaku vezu sa njim. 

"Ono što je očigledno je da se od Srbije traži ono što je francusko-nemački plan, da se odrekne KiM. Da praktično tu vezu koju ima sa Kosovom prekine, tako što će, kao što se nada Hil, pustiti da Kosovo u jednom trenutku, znate kao kad odsečete uže na čamcu, pa taj čamac ide po nekoj pučini, da ono na taj način ide po svetu i traži svoje pristanište u nekim međunarodnim organizacijama. Da li će to biti organizacije vezane za UN, ili neke druge, u ovom trenutku za nas je apsolutno nebitno", naveo je Mitić.

Mitić ističe da je za Srbiju najvažnije da ne dopusti defakto priznanje i da ne odstuane od osnove svoje politike.

"Ne smemo da dopustimo taj međunarodni legitimitet, da ne dopustimo to defakto priznanje, koje se traži od Srbije, jer imamo neku vrstu pokušaja da se trguje, da se spusti naša pregovaračka pozicija i zbog toga postoji ovaj međunarodni pritisak i koncentracija pritisaka koje imamo iz Vašingtona, Berlina, Brisela, Pariza... Ukoliko odustanemo od osnove naše politike, a to je da nema de jure ni defakto priznanja, loše nam se piše", zaključio je Mitić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva