:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

April 26, 2019   21:22

0

322

Mitropolit Amfilohije: Raspeti Srbi se vraćaju na Kosovo

Iako je Vaskrs najradosniji dan u hrišćanskom kalendaru, arhiepiskop cetinjski,  mitropolit crnogorsko-primorski  Amfilohije Radović smatra da situacija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i u hrišćanstvu uopšte, nije tako radosna.

„Vaskrs je praznik koji vaskrsava u svemu ljudskom rodu, sve ono što je istinsko i pravo i što je večno. Tako i ovde u našem narodu i u našoj crkvi. Ipak je Vaskrs konačna reč neba i zemlje, Boga i čoveka, onog pravog istinskog za sve zemaljske narode, pa onda i za nas ovde. A vaskrsenja ne biva bez smrti. Krst nositi nama je suđeno. Ovde kod nas raspeće se nastavlja, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego uopšte. Na kraju krajeva, nastavlja se i u svakoj ljudskoj duši. I samo duše koje su saraspete Hristu zadobijaju taj kvasac vaskrsenja večnoga života“, objašnjava Njegovo visokopreosveštenstvo za Sputnjik.

Amfilohije se osvrnuo na rušenje hrišćanskih svetinja u Crnoj Gori i sve veći uticaj NATO alijanse na zemlje Balkana. On smatra da se mnoge loše stvari u istoriji ponavljaju.

„To je nastavak onoga što su zapadni moćnici radili vekovima. Počevši sa krstaškim ratovima i onda su krstaši sa blagoslovom rimskog pape kretali u oslobođenje Hristovog groba. Velika ideja, ali u suštini pljačka. Posle krstaša takvom je idejom bio zadojen Napoleon, osvajao svet, stvarao novi svetski poredak posle Francuske revolucije, zna se kako je završio na Borodinskom polju. Posle njega nacisti i fašisti. Musolini i Hitler su tu istu ideju nastavili sa novim shvatanjima i ideologijama krenuli da osvajaju svet i zna se kako je završio nacifašizam“, podseća mitropolit i ističe da delovanje NATO-a, SAD, Engleske i Evrope nije ništa drugo, nego nastavak nacifašizma.

„Ono što smo mi doživeli od nacista i fašista 1941-1945. godine, mi smo to doživeli sada od NATO pakta 1994-1995. u Bosni i Hercegovini, a onda posle na Kosovu i Metohiji. Danas isto to doživljavamo. Čak i stanje na Kosovu i Metohiji danas, pa da ne kažem i svuda ovde na Balkanu, gore je pod ovim novim nacifašistima, nego li što je to bilo za vreme Hitlera i Musolinija. Tu je tragedija, što je to i naša Crna Gora prihvatila. S jedne strane se hvali sadašnja vlast svojim antifašizmom. Ali u suštini ne temelji svoju budućnost na antifašizmu, jer da temelji na tome, ne bi postala deo NATO-a“, naglašava Amfilohije za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Crna Gora gradi svoju budućnost na bratoubilaštvu, tako što pretvara deobe koje su svojstvene našem narodu u nešto još dublje i gore — nacionalne i jezičke podele.

Mitropolit kaže da je i odnos NATO-a prema Rusiji onakav kakav je bio nacistički i fašistički.

Amfilohije ne krije svoju zabrinutost i za dešavanja u Evropi.

„Evropa unakazuje sebe i svoje biće. To nije Evropa Petra i Pavla, to nije Evropa velikih ljudi na Zapadu, velikih episkopa rimskih. Evropa je po svom antihrišćanskom duhu danas dublje bezbožna od komunizma. Komunizam je ipak bio nasledio hrišćansku tradiciju morala. Evropa ni tog duha, ni tog morala nema, zato danas Evropa potpuno uništava hrišćanstvo, jer danas Evropa postaje islamski kontinent“, precizira mitropolit.

Na pitanje šta je Ukrajina dobila time što je proglasila autokefalnost crkve i time se na još jedan način udaljila od Rusije, mitropolit crnogorsko-primorski kaže da se zna čija je Ukrajina „krajina“ od vremena Svetog Vladimira, pa nadalje kroz vekove.

„Ukrajina je pretrpela strahovitu tragediju i deobu za vreme unije, unijaćenja u 16. veku. A ovo što se sad događa, to je nastavak upravo toga samo u sekularizovanom tipu. Šta će dobiti? Dobiće još dublji rascep i raskol. Šteta što Vaseljenski patrijarh ne shvata naše muke slovenske. Nije shvatio kakve su to posledice i za njega i za crkvu pravoslavnu. Nije samo pitanje ruske crkve i ruskog naroda, pitanje je Ukrajine, vaseljensko pitanje“, navodi Amfilohije i dodaje da danas očigledno postoji jedna borba protiv pravoslavlja, protiv najstarijeg izdanka jevanđelja.

Mitropolita smo pitali hoće li Srbi, u tom opšte-globalnom rasulu, sačuvati svoj identitet.

„Sačuvaće ako Bog da. Ova sva zbivanja u našem narodu i ovo raspeće našeg naroda traje čitavi dvadeseti vek. Isto su to uradili još sramnije sa Kosovom i Metohijom. Časni i čestiti albanski narod sad je predstavljen preko tih zločinaca Tačija i družine. To što se dogodilo na Kosovu sa tom grupom delikvenata, sramota je za časni albanski narod. Njih su upravo i podržali oni koji su podržali u toku Drugog svetskog rata njima slične baliste i ostale. Hteli bi da im predamo Kosovo i Metohiju, kako reče naš patrijarh ovih dana — naš Jerusalim“, poručio je on.

Ipak, mitropolit je uveren u pozitivan ishod.

„Ako se onaj prvi izabrani Božji narod vratio posle 2.000 godina svom Jerusalimu, pa i ovaj narod srpski i svetosavski narod ne može bez svog Jerusalima. On će se vratiti. Bog nije u sili, nego u pravdi — to je Aleksandar Nevski govorio. To je istina koja se potvrđuje kroz sve vekove, a Sveti Petar Cetinjski je govorio da je u imenu Božjem sud i pravda. Poslednji sud nije Haški sud, ovaj bezbožni sud koji danas sudi ljudima koji su učestvovali u nesrećnom građanskom ratu“, podseća Amfilohije i naglašava da nema nikakve sumnje da rat nikome nije brat. Ipak, prema njegovim rečima, nepošteno je proglašavati samo Srbe za zločince, kako bi bili zaštićeni oni koji su nastavili fašističko delo u Bosni i Hercegovini, potisnuti jasenovački zločin, a Srebrenicu koristiti za genocid.

Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je čestitao Vaskrs pravoslavnim vernicima.

„Nek je blagosloven sveti praznik Hristovog vaskrsenja. Vaskrsenja ne biva bez smrti. Krst nositi nama je suđeno, tako je bilo i tako je i dan-danas ostalo. Hristos voskrese!“

Izvor: Sputnik

Amfilohije RadovićSPCVaskrsKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva