:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2020   19:52

0

80

Mitropolit kijevski sa Amfilohijem u litiji u Podgorici

U gradovima širom Crne Gore i večeras se održavaju molebni i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije doputovao je večeras u posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a pred Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici dočekali su ga sveštenstvo, monaštvo i  narod.

On sa mitropolitom Amfilohijem učestvuje u večerašnjoj litiji, kojom se vernici protive usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti. 

Posle molebna u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, litija je krenula ulicama Bijelog Polja, do Crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Protojerej Nikola Skopljak je rekao da se ovih dana "celim svetom širi divna poruka iz Crne Gore 'ne damo svetinje'", i da ona više nije Crna nego Sveta Gora.

Nakon molebna služenog u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, Pivljani su prošli ulicama grada, a litiju je predvodilo lokalno sveštenstvo i monaštvo, kao i iguman Pivskog manastira Jeftimije i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović koji se zahvalio  narodu što skoro dva meseca na miran i dostojanstven način pokazuju kako se brane svetinje. 

Litija u Beranama krenula je iz centra grada, od hrama Svetog Simeona Mirotočivog u izgradnji, i ustaljenom trasom do manastira Đurđevi stupovi, gde je služen moleban.

Okupljenim građanima pozdrave sa Kosova preneo je sveštenik Ilarion, koji je rekao da se "Kosovo danas brani u Crnoj Gori".

Uprkos novom snegu, Durmitorci i večeras masovno učestvuju u litiji za odbranu pravoslavnih svetinja. Litije se od Božića organizuju dvaput nedeljno, četvrtkom i nedeljom.

Izvor: Vijesti,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva