:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 24, 2020   11:38

0

60

MMF i NBS: Nastaviti sa politikama koje daju rezultate

Sa politikama koje daju dobre rezultate treba nastaviti, zajednički je zaključak sa plenarnog sastanka održanog danas u Narodnoj banci Srbije, kojim su započeli zvanični razgovori s misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

 

Razgovore je predvodila Jorgovanka Tabaković, guverner NBS i guverner Srbije u MMF-u, a na čelu misije MMF-a je bio Jan Kejs Martejn.
Tokom posete misije MeMF-a, koja će boraviti u Beogradu od 24. do 28. februara, biće razmatrana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i izgledi i projekcije za naredni period, podseća se u saopštenju NBS.
Guverner Jorgovanka Tabaković je tokom sastanka posebno istakla da će, pošto je institucija na čijem je čelu sve reformske ciljeve ispunila, NBS nastaviti da daje punu podršku ekonomskom programu sprovođenjem politike kojom se više od sedam i po godina unazad daje pun doprinos ukupnoj stabilnosti zemlje.
"Narodna banka Srbije neće menjati smer ni pravac - nastavlja da bude čuvar stabilnosti, da deluje proaktivno i da bude jedan od lidera u inovacijama”, rekla je guverner.
Podsetila je i da, zahvaljujući dobro odmerenim merama, NBS sedmu godinu zaredom inflaciju drži čvrsto pod kontrolom. Na kraju prošle godine međugodišnja inflacija iznosila je 1,9 odsto, što je i njen prosek za celu godinu.
Adekvatnim merama i politikama i učešće problematičnih kredita na kraju decembra spušteno je na nivo od 4,1 posto, čime je njihovo učešće sada za 80 procenata niže nego u periodu kada smo počeli da primenjujemo Strategiju za njihovo rešavanje.
Predstavnici MMF-a saglasili su se da su rezultati i na tom planu impresivni.
Analizirani su i faktori koji su doveli do toga da rast srpske ekonomije nadmaši sva očekivanja.
"S rastom ekonomske aktivnosti u 2019. od 4,2 procenta, koliko iznosi naša poslednja procena, Srbija je bila jedna od retkih zemalja u kojima je rast u 2019. godini nadmašio sve projekcije rađene u toku godine. Pored toga, s rastom bruto domaćeg proizvoda od 6,1 odsto u četvrtom tromesečju, Srbija je u najvećoj meri doprinela rastu regiona Zapadnog Balkana, što takođe potvrđuje da je politika koja se sprovodi u Srbiji adekvatna”, ocenila je guverner Tabaković.
Istakla je takođe da smo se izdvojili i po izvozu izdvojili, "jer je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj je izvoz rastao brže u 2019. u odnosu na 2018. godinu”, što je rezultat koji su predstavnici MMF-a pohvalili.
U pogledu dinarizacije, posebno je značajan rast dinarske štednje u toku prošle godine od 30 odsto, kao pokazatelj rasta poverenja u domaću valutu. Sadašnji nivo dinarske štednje pet puta je viši nego u 2012. godini, kada smo krenuli sa Strategijom dinarizacije.
"Srbija danas ima i dvanaestogodišnju dinarsku hartiju, što je odraz poverenja u stabilnost koju obezbeđujemo, a mi ćemo nastaviti da radimo aktivno na produženju dinarske krive prinosa”, navela je Tabaković.
Razgovarano je i o januarskoj odluci "J.P. Morgan"-a da s pozitivnim izgledima razmatra uključivanje naših dinarskih obveznica u svoj indeks državnih obveznica zemalja u usponu.
"Njihova odluka nas posebno raduje, jer na tom uključivanju radimo dugo, naše sekundarno tržište se ubrzano razvija i dosta smo radili da taj cilj i ostvarimo”, rekla je guverner NBS.
Predstavnici MMF-a su posebno pozdravili donošenje regulatornih rešenja kojima se podstiče dinarsko kreditiranje, sa akcentom na mala i srednja preduzeća.
Uz punu podršku održivom rastu i razvoju finansijskog tržišta, kao izuzetno važne za ukupan razvoj i napredak ocenjene su i aktivnosti NBS na planu inovacija.
"Sa preko deset miliona transakcija u IPS NBS sistemu tokom petnaest meseci njegovog rada, Narodna banka Srbije, u saradnji s bankama, nastavlja da osavremenjuje platne usluge uvođenjem instant plaćanja i QR koda i na prodajnim mestima, tj. kod malih trgovaca”, navela je Tabaković.
Nakon što su predstavnicima MMF-a predstavljene inovacije u plaćanjima, Martejn je ocenio da je impresioniran rezultatima NBS na tom planu i da je po tome ispred i najrazvijenijih ekonomija sveta.
"Mnogo toga je urađeno, i po svim tim osnovama Srbija je danas zasluženo na korak od investicionog rejtinga, iako nas nivo investicija i uslovi finansiranja već svrstavaju u red tih zemalja. S bruto stranim direktnim investicijama od 3,8 milijardi evra, Srbija je u prethodne dve godine privukla oko 55 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu. Ključno je sačuvati stabilnost, ne menjati politike koje daju rezultate i nastaviti reforme u svim ključnim oblastima”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.
Poseta misije predstavlja početak aktivnosti u okviru narednog, četvrtog polugodišnjeg razmatranja sprovođenja ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika.
Treće razmatranje rezultata ekonomskog programa okončano je 19. decembra prethodne godine, kada je Odbor izvršnih direktora MMF-a doneo odluku o uspešnom završetku tog razmatranja. Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate koje Srbija kontinuirano ostvaruje.
Instrument za koordinaciju politika odobren je Srbiji u julu 2018, na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, podseća se u saopštenju NBS.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva