:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2019   16:55

0

211

MMF ponovo srezao prognozu globalnog rasta za 2019. i 2020.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je smanjio prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu i narednu godinu zbog nastavka američko-kineskog trgovinskog rata, produžene agonije u vezi sa Bregzitom i upornog opstanka prigušene inflacije.

Prema najnovijim procenama objavljenim danas, predviđa se da će globalna privreda u 2019. godini zabeležiti rast od 3,2 odsto, što je za 0,1 procentni poen niže nego što je MMF predvideo u aprilu i čak za 0,3 procentna poena ispod projekcije Fonda sa početka godine.

Procena rasta za 2020. godinu je takođe srezana za 0,1 procentni poen u odnosu na april, na 3,5 odsto.

"Rizici po projekcije su se uglavnom pogoršali. Oni uključuju dalje trgovinske i tehnološke tenzije koje nagrizaju raspoloženje i usporavaju investicije, kao i produženi rast averzije prema riziku koji preti da će akumuliranje finansijske ranjivosti biti nastavljeno nakon više godina niskih kamatnih stopa", piše u ažuriranom izveštaju MMF-a, prenosi tv mreža CNBC.

"Rastući dezinflatorni pritisci, koji sve više otežavaju servisiranje duga, ograničavaju prostor za monetarne politike usmerene na suzbijanje pada, i čine štetne potrese trajnijim nego što je normalno", naveo je Fond.

MMF je srezao i projekciju rasta svetske trgovine za ovu godinu na 2,5 posto, što je za 0,9 procentnih poena manje od aprilske prognoze, napomunjući da je rast obima globalne trgovine pao u prvom kvartalu na oko 0,5 procenata na godišnjem nivou.

"Slabi izgledi za trgovinu - u obimu koji odražava trgovinske tenzije - utiču na sputavanje investicija. Svetlu tačku predstavljaju rezultati sektora usluga, u kojem je poslovno raspoloženje relativno snažno, pružajući podršku rastu zapošljavanja (što, zauzvrat, pomaže povećanju poverenja potrošača)", navodi se u izveštaju MMF-a.

Izvor: Танјуг

MMF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva