:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2019   22:49

0

211

MMF spreman da pomogne Venecueli

Međunarodni monetarni fond spreman je da spase ekonomiju Venecuele, ali taj zadatak je toliko težak da će zahtevati pomoć i šire međunarodne zajednice, rekla je direktorka MMF Kristin Lagard.

"Čim dobijemo upit od legitimnih vlasti u toj državi da dođemo i pomognemo, to ćemo i uraditi", rekla je Lagard, prenosi AP.

MMF se još uvek nije izjasnio da li podržava samoproglašenog predsednika Venecuele Huana Gvaida ili predsednika Venecuele Nikolasa Madura koji je osvojio svoj drugi mandat na izborima prošle godine, a koje su mnoge države proglasile nelegitimnim.

Lagardova je potencijalnu ekonomsku pomoć Venecueli nazvala "neverovatnim zadatkom", jer će MMF morati da prikupi dosta informacija koje su bivši predsednik Venecuele Ugo Čavez i njegov naslednik Maduro odbili da podele sa organom.

Prema njenim rečima, ukupna suma koja će morati da bude pružena Venecueli je "značajna", ali nije iznela tačnu sumu.

"Otvorićemo naš novčanih, razmišljaćemo i postaraćemo se da je naše srce na pravom mestu kako bismo pomogli najsiromašnijima i najpogođenijima", rekla je Lagard, prenosi AP.

Ekonomija Venecuele smanjila se više od polovine od 2013. godine, prema podacima sa kojima raspolaže MMF. Zbog hiperinflacije i nestašice hrane i drugih potrepsstina najmanje tri miliona građana Venecuele napustilo je zemlju, ukazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

mmfvenecuela
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva