:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 03, 2020   19:04

0

114

MMF: Srbija uspešno sprovodi mere protiv korone

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na završnom sastanku delegacija Srbije i MMF-a da je država dobro reagovala u vreme pandemije, a predstavnici MMF-a pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i istakli da je među najvećima u evropskim zemljama u razvoju.


Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, na završnom sastanku su učesvovali ministar Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dok je Delegaciju MMF-a predvodio šef Misije Jan Kes Martejn, a sastanak se odnosio na sprovođenje aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama.
U pitanju je polugodišnja revizija programa, koja se održava putem video - veze, a koja će biti predmet usvajanja na odboru direktora MMF-a u Vašingtonu.
Na sastanku je zaključeno da se implementacija aktuelnog aranžmana odvija u planiranim rokovima, kao i da je važno prilagoditi se novonastalim okolnostima zbog pandemije korona virusa.
Mali je ocenio da su u okviru aktuelnog aranžmana koji se uspešno sprovodi, postignuti važni reformski ciljevi, kao i da će Vlada nastaviti sa sprovođenjem reformi.
On je ukazao i da je država dobro reagovala za vreme krize koja je izazvana korona virusom, i spasila je privatni sektor, a sada je važno da ekonomija nastavi da dobro funkcioniše i da se sačuvaju radna mesta. On ističe i da ohrabruju podaci iz prvog kvartala, koji će pozitivno uticati na rezultat na kraju ove godine.
Predstavnici MMF-a su istakli da je važno da se nastavi sa podržavanjem ekonomije, ali i da se zadrži makroekonomska i finansijska stabilnost.
Predstavnici MMF-a su istakli i da je važno da se nastavi sa strukturnim reformama, u smislu reforme poreske administracije, zapošljavanja u javnom sektoru, reforme plata, javnih preduzeća i razvoja tržišta kapitala.
Pohvalili su napredak u smislu zatvaranja transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.
U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje aranžmana Instrument za upravljanje politikama, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera. Naredna, poslednja misija u okviru aktuelnog programa, planirana je za mesec oktobar.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva