:

:

TV Most

clock

Maj 05, 2019   10:57

0

205

MMF u petak u Beogradu, na čelu misije Jan Kes Martejn

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počinje u petak, 10. maja, dvonedeljnu posetu Srbiji sastankom sa čelnim ljudima Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Misija MMF-a, predvođena novim šefom Janom Kesom Martejnom, koji je na tom mestu zamenio Džejmsa Rufa, boraviće u Srbiji dve nedelje kako bi s predstavnicima države razgovarali o dosadašnjim rezultatima po pitanju strukturnih reformi srpske ekonomije.

Kako je ranije najavio ministar finansija Siniša Mali, sa MMF-om će se razgovarati i o reformama koje se tiču EPS-a, Srbijagasa i privatizacije Komercijalne banke…

Vlada Srbije postigla je u junu prošle godine dogovor s MMF-om o novom nefinansijskom, savetodavnom aranžmanu „čuvarkuća“ – Instrument za koordinaciju politika – PCI, u trajanju od 30 meseci.

PCI je instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama poput Srbije, a program podržan od PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda.

Prethodno je, od 29. januara do 5. februara ove godine, Srbiju posetio tim MMF-a koji je predvodio Džejms Ruf.

Nakon završetka posete, MMF je saopštio da ekonomski program Srbije i dalje daje dobre rezultate, da se Fond zalaže za unapređenje upravljanja javnim i državnim preduzećima kao i da podržavaju planove vladei za privatizaciju Komercijalne banke i HIP Petrohemije.

Izvor: Танјуг

MMF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva