:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

134

Mogerini: Oživeti dijalog sa Rusijom

"Naša prva dužnost je da obezbedimo da Ukrajina uspe sa finansijske i društvene tačke gledišta", poručila je Mogerini tokom predavanja koje je održala na vašingtonskom institutu Brukings.

Ona je istakla da bi "propast" Ukrajine predstavljala pobedu za Rusiju, jer bi se time dalo za pravo onima koji tvrde da sklapanje Sporazuma o pridruživanju sa EU vodi u nešto negativno.

Visoka predstavnica je najaviila da će odluka o produženju ili ublažavanju sankcija Rusiji, od kojih jedan deo ističe u martu, zavisiti od situacije na terenu i sprovođenja Sporazuma iz Minska, koji su u septembru prošle godine potpisali predstavnici EU, Rusije i Ukrajine.

"Do sada je primenjen samo onaj deo sporazuma koji se odnosi na razmenu zarobljenika", konstatovala je Mogerini.

Sa druge strane, upozorila je šefica evropske diplomatije, Rusija je najveći sused EU, tako da Brisel mora da se dodatno potrudi da uspostavi dijalog sa Moskvom.

"Bez obzira da li konflikt koji imamo danas bude trajao jednu, dve,pet ili deset godina, Rusija će ostati naš sused jer se geografija ne može promeniti", rekla je ona.

"Oživeti pregovore Izraela i Palestine"
Diplomate moraju da zauzmu drugačiji stav prema "umirućim izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima" i pokušaju da ih ožive posle martovskih izbora u Izraelu, rekla je Mogerinijeva.

"Ono cega se plašim je da je, s jedne strane, sam nedostatak procesa nešto što pogoršava situaciju. Ali, s druge strane, zabrinuta sam zbog činjenice da neće biti dovoljno da ponovo počnemo proces koji toliko dugo traje", rekla je Mogerinijeva, koja je u poseti SAD.

Mogerinijeva je dodala i da bi jedan način da se krene napred bio proširenje Bliskoistočnog kvarteta, koji upravlja pregovorima, preneo je AFP.

"Osećaj frustriranosti, gubitak nade, tako su jaki na obe strane, da ne samo da treba da ponovo pokrenemo proces, već da osiguramo da on odmah donese konkretne rezultate", istakla je šefica evropske diplomatije.

Ona je dodala i da bi proširenje Kvarteta bilo od pomoći da se omoguće pregovori ne samo o izraelsko-palestinskom sukobu, već i o širem arapsko-izraelskom konfliktu.

Tao bi mogla da bude "šansa da se radi na zajedničkoj bezbednosnoj osnovi u regionu, između Izraela i nekoh arapskih zemalja", rekla je Mogerinijeva, naglasivši ulogu koju je Egipat odigrao u okončanju rata u Gazi prošle godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva