:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2022   16:47

0

181

Moguća eskalacija ako Albanci preuzmu policijske stanice

Ukoliko Kfor, Umnik i Euleks dopuste da albanske policijske snage preuzmu policijske stanice na severu KiM, nakon što su srpski policajci napustili kosovsku policiju, moglo bi da dođe do eskalacije situacije na tom prostoru, kao i na celom Kosovu i Metohiji, ocenio je danas nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković.

Anđelković kaže za T a n j u g da je slanje albanskih policijskih snaga u stanice na severu Kosova najgora stvar koja bi mogla da se dogodi u ovom trenutku, dodajući da se nada da će ipak Euleks preuzeti policijske stanice, čime bi se obezbedila bezbednost Srba na Kosovu.

"Najgora stvar koja bi mogla da se dogodi u ovom trenutku je da prištinska vlast pošalje Albance da zauzme policijske stanice na severu Kosova", kazao je Anđelković.

Anđelković je naveo da odluka Srba da napuste prištinske institucije nije bila laka, ali da je bila najracionalna u ovom trenutku, posebno zbog toga što se već duže vreme nalaze u teškoj situaciji.

Dodao je da su Srbi na severu KiM doneli takvu odluku ne samo zbog poslednjih jednostranih odluka Prištine, već zbog kontinuiranog nezadovoljstva što se kosovski problem ne rešava.

"Oni vide da se ništa ne rešava, nego se zatrpava novim sporazumima koji su sve više na štetu srpskog naroda i zbog toga oni reaguju na ovaj način i traže da se konačno sprovede nešto što je prethodno potpisano", kazao je Anđelković.

Anđelković je podsetio da već dve decenije postoje pokušaji da se prostor na Kosovu etnički očisti od Srba i dodao da se Rezolucija 1244 sprovodila samo u onim delovima koji su odgovarali prištinskoj vlasti, dok su se interesi Beograda ostavljali po strani.

Naveo je da je u junu postojala opasnost da dođe do oziljnih incidenata upadanjem specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova, iako je, podseća, Briselskim sporazumom definisano da te naoružane formacije ne mogu ući na taj prostor bez dozvole Kfora.

"Očigledno su imali te dozvole, ili ih niko nije sprečavao", naveo je Anđelković.

Dodao je da ljudi u Srbiji treba da se ugledaju na jedinstvo koje su Srbi na severu Kosova pokazali, te da treba da se učini sve da se sačuva mir i stabilnost na tom prostoru.

Izvor: T a n j u g

KiMZoran Anđelkovićsituacija na KiMkosovska policija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva