:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 18, 2022   22:06

0

121

Moguće potpuno gašenje električne mreže u Kijevu

Gradske vlasti u Kijevu upozorile su danas da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu, a ukrajinski premijer Denis Šmihal je izjavio da je skoro polovina energetskog sistema zemlje onesposobljena zbog ruskih napada.

 

Poslednjih nekoliko nedelja Rusija je pojačala napade na ukrajinske energetske objekte, a u utorak i četvrtak je ciljala na energetsku infrastrukturu širom zemlje teškim vazdušnim napadima, preneo je Rojters.

"Nažalost, Rusija nastavlja da izvodi raketne napade na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu. Skoro polovina našeg energetskog sistema je ugašena", rekao je Šmihal posle razgovora sa evropskim komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

Kijev je jedan od gradova koji je najteže pogođen napadima raketa i bespilotnih letelica, koji su povremeno prekidali snabdevanje
električnom energijom, grejanjem i vodom u mnogim oblastima kako se približava zima, navodi britanska agencija.

"Spremamo se za različite scenarije, uključujući potpuno gašenje", rekao je zamenik šefa gradske administracije Mikola Povoroznik.

On nije precizirao šta bi se dogodilo ukoliko se elektromreža potpuno ugasi, ali su zvaničnici rekli da ne razmatraju evakuisanje bilo kog grada.

Izvor: T a n j u g

KijevUkrajinaelektrična mreža
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva