:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Maj 13, 2019   16:54

0

248

Mojsilović: Srbija vojno neutralna, saradnja s NATO u okvirima Partnerstva za mir

Srbija je vojno neutralna, ali ima nameru da ostvari kvalitetnu saradnju sa NATO koja se kreće u okvirima Partnerstva za mir, što doprinosi miru i stabilnosti u regionu, poručio je danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Mojsilović je na konferenciji "Srbija i NATO - pogled u budućnost" rekao da Srbija ima nasleđe koje utiče na samo na današnji odnos NATO i naše zemlje, već i buduće odnose.

Navodeći da ne želi da se vraća u prošlost, Mojsilović je podsetio da odluka Srbije da bude vojno neutralna kategoriše i odnose sa NATO u celini.

"Kao vojno neutralna zemlja imamo nameru da ostvarimo kvalitetnu saradnju sa NATO koja se kreće u okvirima Partnerstva za mir", naveo je Mojsilović.

On je naveo da je saradnja u okviru Partnerstva za mir nekada i privilegija u odnosu na punopravno članstvo jer države mogu da iskazuju svoje potrebe bez obaveza koje proizilaze iz članstva u NATO.

Načelnik generalštaba je rekao da se učešće u Partnerstvu za mir pozitivno odražava na modernizaciju sektora odbrane i da se korišćenjem tih mehanizama unapređuju sposobnosti vojske za doprinos zajedničkoj bezbednosti.

"Opredeljeni smo da održimo politički dijalog i partnersku saradnju , kako bi se očuvala mir i stabilnost u regionu", istakao je Mojsilović.

On je naveo da Srbija u periodu od 1999. godine do danas ima poseban, specifičan oblik saradnje u okviru Partnerstva za mir sa NATO na terenu.

Naveo je da saradnja sa Kforom obezbeđuje mir i stabilnost, ali i da je bilo određenih kriznih momenata i bezbednosnih implikacija na terenu od 1999. godine.

Na skupu u Palati Srbija biće reči o sve većim izazovima geopolitičke situacije i perspektivama bezbednosne politike Srbije.

Govoriće se i o KFOR-u i učešću Srbije u NATO programu "Partnerstvo za mir", kao i o tome kako Srbija i NATO mogu dalje jačati nivo saradnje kako bi se odgovorilo na buduće izazove od zajedničkog interesa.

Izvor: Танјуг

MojsilovićNATOPartnerstvo za mir
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva