Mojsilović: Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima

:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 15, 2018   10:27

0

265

Mojsilović: Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović kaže za RTS da građani nemaju razloga za brigu i da je Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima, ali da se nada da će Kfor u svom kapacitetu i svom mandatu obezbediti zaštitu svih građana na KiM, sa težištem na srpskoj zajednici.

Milan Mojsilović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je operativna sposobnost Vojske Srbije mnogo bolja u odnosu na prethodni period, kao i da je siguran da će ona biti mnogo veća.
"Građani nemaju nikakavu potrebu da brinu o tome da li Vojska Srbija može na svoj način da odgovori svim zahtevima koji se odnose na izazove, rizike, pa i pretnje", kaže Mojsilović.

Na pitanje koliko mu trenutna situacija na KiM deluje opasno, Mojsilović kaže da je stanje nepredvidivo u mnogim sferama.

"To je jedan od razloga zašto sam imao juče u Nišu sastanak sa komandantom Kfora gde smo mi kao vojnici usaglašavali sve detalje vezano za rad i aktivnosti na terenu. Suština celokupne priče je da je nama neophodno da imamo komunikaciju i saradnju i da jednostavno svi radimo u pravcu obezbeđenja mira i bezbednosti", ističe Mojsilović.

Napominje da je Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima.

"Vojska Srbije je spremna da odgovori svim izazovima i rizicima, ali se zaista nadam da će Kfor u svom kapacitetu i svom mandatu, što mi je i potvrdio komandant Kfora, obezbediti zaštitu svih građana na KiM, sa težištem na srpskoj zajednici", dodao je načelnik Generalštaba.

Odgovarajući na pitanje da li veruje da će NATO zaštititi srpski narod, Mojsilović kaže da se nada da će oni to uraditi i da je dobio takva uveravanja.

"Vi znate da postoje određeni sporazumi koji su između Prištine i NATO-a, odnosno između NATO-a i Srbije i odnosi se na to ko, gde i kako sme da prisustvuje i ja cenim da će sve to biti i morati da se sprovede u praksi", objašnjava Mojsilović.
Ukazao je da će sa pažnjom budno pratiti kompletnu situaciju.

"Moram da podsetim građane da mi već u kopnenoj zoni bezbednosti duž čitave administrativne linije imamo jedan respektabilni kapacitet koji definitivno prati i usmeren je na stanje bezbednosti", naveo je načelnik Generalštaba i dodao da se nada da će u narednom periodu sve ovo što se dešava na terenu ući u kontrolisanu sferu.

Podsetio je da je sa predsednikom i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem juče obišao jedinice vojske.

"Predsednik Republike i naš vrhovni komandant pored uvida u stanje operativne sposobnosti, uvida u spremnost, pripremljenost i borbenu gotovost jedinica obratio se starišinskom i vojničkom sastavu. To je bila prava prilika da dobijemo smernice i direktive za dalji rad, predsednik je odao priznanje vojnicima i starešinama na onome što oni i rade i kako to čine i njegovo obraćanje je bilo upravo ono što i vojska očekuje od svog vrhovnog komanadanta", navodi Mojsilović.

Ukazao je da je imao više razgovora prethodnih dana, jer je, kako kaže, intezivna komunikacija neophodna posebno sa nosiocima određenih funkcija bezbednosti, ne samo u našoj zemlji i regionu, već i u svetu.

"Obavio sam razgovore sa komandantom savezničke komande za operacije NATO-a generalom Skaparotijem i naš razgovor je bio dominanatan u sferi bezbednosti i dobio uveravanja da će bezbednost i stabilnost biti prioritet NATO-a kada govorimo o KiM uz naravno punu implementaciju sadržaja koji se odnosi na mandat misije Kfora na terenu", istakao je Mojsilović.

Dodao je da je razgovarao i sa direktorom međunarodnog vojnog štaba iz Brisela iz NATO-a i da su oni svesni određenih rizika.

"Suština celokupne priče je da naši razgovori, uslovno rečeno vojnički, moraju da se kanališu u cilju upravljanja i kontrole u uslovima povećanih tenzija na terenu", zaključio je Mojsilović.

Izvor: RTS

vojska srbijekforkbsbezbednostnatokim
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva