:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2023   13:02

0

123

Momirović i Sijarto za još bolje trgovinske odnose Srbije i Mađarske

Po obimu ukupne robne razmene, Mađarska je prošle godine bila naš peti trgovinski partner sa 3,65 milijardi evra, dok je ujedno bila naš čertvrti partner u izvozu koji je iznosio 1,5 milijardi evra, istakao je danas ministar trgovine Tomislav Momirović.

U poslednjih 10 godina vrednost robne razmene između Mađarske i Srbije je značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza komponenata automobilske industrije, kazao je ministar Momirović tokom sastanka sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Momirović je naveo da će, na čelu srpskog dela Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, sa posebnom pažnjom raditi na tome da se robna razmena dve susedne zemlje u budućnosti dodatno uveća na četiri milijarde evra.

Podsetio je da Srbija i Mađarska imaju izuzetnu političku saradnju koja se temelji na sjajnoj saradnji i prijateljstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Ekonomske odnose Mađarske i Srbije karakterišu kontinuirani rast trgovinske razmene, značajan rast mađarskih investicija u srpsku privredu i zajednički infrastrukturni projekti od regionalnog značaja, a poslednjih godina uspostavljena je i značajna saradnja malih i srednjih preduzeća. Današnji sastanak smo iskoristili i kao priliku da razgovaramo o narednim koracima kada je reč o uspostavljanju još boljih trgovinskih odnosa Srbije i Mađarske, ali i dodatnom povezivanju naša dva naroda", rekao je Momirović.

Preduslov tome je, kako je naveo, svakako da nastavimo sa izgradnjom zajedničkih infrastrukturnih projekata, ali i da dodatno relaksiramo granične procedure i obezbedimo slobodan protok ljudi i roba na našim graničnim prelazima.

Ministri Momirović i Sijarto biće kopredsedavajući ministri Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

MomirovićSijarto
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva