:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 06, 2021   15:57

0

134

Momirović: Novim putevima i prugama povezujemo region sa EU

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da je Srbija posvećena izgradnji putne i železničke infrastrukture, jer želi da se dodatno poveže sa partnerima u regionu i dalje sa državama članicama EU.

Momirović, koji je danas učestvovao na Ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti Evropske Unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji, na Brdu kod Kranja, kazao je da su došli do zajedničkog zaključka da čekanja na granicama izuzetno negativno utiču ne samo na saobraćaj i transport, već i na ekonomije zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe, čekanja na granicama negativno utiču i na povezanost i unapređenje odnosa zemalja u regionu.

Prema njegovim rečima, na sastanku su se usaglasili oko toga i dogovorili korake koji će dovesti do relaksacije graničnih prelazaka.

Uputio je poziv svim prisutnim ministrima i predstavnicima EU da 13. septembra uzmu učešće na "Western Balkans Rail Summit 2021" kada će Beograd postati železnički centar Evrope.

Na Ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti EU i Zapadnog Balkana učestvuju i ministri transporta zapadnobalkanske šestorke, kao i resorni ministri država članica EU.

Momirović kaže da je današnji ministarski sastanak i prilika da sa kolegama ministrima predstavnicima država članica Evropske Unije razgovara o dodatnim unapređenjima regionalne transportne mreže i saobraćajnom povezivanju Zapadnog Balkana sa EU.

Ministarski sastanak o prekograničnoj povezanosti Evropske Unije i Zapadnog Balkana održava se u svetlu slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske Unije.

Na sastanku je razgovarano o prekograničnoj povezanosti između Evropske Unije i Zapadnog Balkana, kao i o rešenjima koja će dovesti do poboljšanja upravljanja na granicama i smanjenja kolona vozila na graničnim prelazima.

Izvor: Танјуг

MomirovićEUZapadni Balkansaobraćaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva