:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 25, 2024   12:00

0

45

Momirović: Srbija ima najatraktivniji režim spoljnotrgovinskih sporazuma u Evropi

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima potpisane Sporazume o slobodnoj trgovini sa Kinom, Evroazijskom zonom i Turskom, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, kao i preferencijalni aranžman sa SAD, Australijom, Japanom i zato je najatraktivnija zemlja za privlačenje stranih kompanija i investicija, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović na konferenciji u Abu Dabiju.

Momirović je govorio na zasedanju ministarske konferencije Svetske trgovinske organizacije u Abu Dabiju, saopštilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima potpisane Sporazume o slobodnoj trgovini sa Kinom, Evroazijskom zonom i Turskom, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, kao i preferencijalni aranžman sa SAD, Australijom, Japanom i zato je najatraktivnija zemlja za privlačenje stranih kompanija i investicija, izjavio je ministar.

"Naš osnovni cilj je da u 2027. godini prosečna plata bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i da nastavimo sa ravnomernim regionalnim razvojem. To možemo uraditi samo ako nastavimo sa odgovornim i hrabrim odlukama koje će doprineti rastu standarda građana i atraktivnosti naše zemlje u svetu. Naš cilj je da u 2024. godini imamo rekordan nivo stranih investicija veći od 4,5 milijardi evra, a borićemo se da ta brojka bude veća od pet milijardi“, rekao je ministar Momirović.

Momirović je istakao da zbog svojih građana Srbija mora da izbegne recesiju koja pogađa Zapadnu Evropu i nastavi dinamičan ekonomski razvoj.

"Sve predispozicije za to imamo – kvalitetnu radnu snagu, odličnu geografsku poziciju, kao i razvijenu infrastrukturu“, zaključio je Momirović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva