:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2019   20:23

0

220

Mondoloni: Novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan

Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan i našu želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek, naglasio je ambasador Francuske Federik Mondoloni na prijemu povodom Dana državnosti Francuske, održanom tri dana uoči dolaska Makrona u Srbiju.

Mondoloni je na prijemu u rezidenciji francuske ambasade u Beogradu, naveo da će ova poseta predsednika Makrona biti prva poseta Beogradu od decembra 2001. godine i posete tadašnjeg predsednika Žaka Širaka koji je tada bio prvi šef francuske države koji je došao u Srbiju posle demokratske tranzicije.

Istakao je da je protekla godina bila važan period za kulturu sećanja Francuske i Srbije kada je obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije, koje su izvojevale srpske, francuske i savezničke trupe.

"Realizovali smo brojne projekte i ponosan sam na to", rekao je Mondoloni i najavio da će u ponedeljak predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Makronom otkriti obnovljen spomenik zahvalnosti Francuskoj u Kalemegdanskom parku.

Ukazao je da se ove godine proslavlja 180 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, koji su zasnovani u 13. veku, a ponovno uspostavljeni 1839. godine.

"Mi se danas aktivno trudimo da damo novu dinamiku tim odnosima u istom prijateljskom duhu", rekao je Mondoloni ukazujući na izložbu u zdanju Ambasade koja je posvećena ovoj godišnjici.

Mondoloni je istakao da je Francuska odlučna da na svim poljima saradnje napreduje još više tokom narednih meseci, shodno ciljevima određenim u Strategiji za Balkan koju je Francuska usvojila ove godine.

Podsetio je da su se politički i ekonomski odnosi dve zemlje snažno razvijali, navodeći da su ove godine održane dve ministarske posete – četiri u poslednjih 18 meseci, tri parlamentarne delegacije.

"Gotovo tačno u dan, prošle godine, predsednik Vučić je boravio u zvaničnoj poseti Parizu, a ove godine u junu bio je red na predsednicu Vlade Anu Brnabić da boravi u Parizu. Politički dijalog je postao veoma fluidan i poseta predsednika Makrona za tri dana ubrzaće još više taj zamah", kazao je on dodajući da su planirane i druge posete na visokom nivu u drugoj polovini godine.

Francuske investicije u Srbiji 

Sa ekonomske strane, dodaje, uspesi koje su postigli kompanija "Suez" i "Vansi" su se potvrdili – kroz finalizaciju koncesije za beogradski aerodrom, kroz uspešno odvijanje projekta u Vinči, kroz otvaranje "Novaresove" fabrike u Zrenjaninu, zatim kroz rastuću saradnju između dve zemlje u digitalnoj oblasti, preko uspostavljanja "Frenš tek zajednice" u Beogradu kao i kroz razvoj "Erbasa" u Srbiji.

Kada je reč o bezbednosti, istakao je da se nastavlja saradnja u borbi protiv terorizma, radikalizacije i ilegalne trgovine oružjem.

Sve su to, kako je naveo, teme od zajedničkog značaja za građane dve zemlje.

Posebno je zahvalio Srbiji na njenoj ulozi za regionalnu stabilnost i učešću koje se veoma ceni u mirovnim operacijama zajedno sa francuskom vojskom.

Mondoloni je najavio da će za nekoliko meseci u Beogradu biti otvorena regionalna kancelarija Francuske agencije za razvoj kako bi pomogla Srbiji da učvrsti svoje evropske veze i obezbedi njenu tranziciju ka održivom razvoju u korist svih.

Ambasador je zahvalio Vladi Srbije i srpskom narodu na pomoći za obnovu crkve Nortdam u Parizu, koja je nedavno izgorela u požaru.

"Vaši prilozi i vaše angažovanje je nešto što nas je duboko dirnulo", istakao je Mondoloni.

Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Srbije, diplomatskog kora, međunarodnih misija, verskih zajednica, francuske zajednice u Srbiji...

Među njima su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar za rad Zoran Đorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, direktor BIA Bratislav Gašić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić...

Goste je zabavljao beogradski džez orkestar "Organ gruv kvartet", a nastupao je i hor iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada koji je izveo himne Srbije i Francuske.

U bašti francuske ambasade bili su postavljeni i štandovi gde su gosti imali priliku da probaju tradicionalna francuska vina i specijalitete.

Izvor: Танјуг

Mondoliniprijem
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva